Jóváhagyásában az uniós tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hajtsa végre a stratégiában foglalt intézkedéseket, köztük a vegyi anyagokra vonatkozó uniós jogszabályok ésszerűsítésére, az aggodalomra okot adó anyagok helyettesítésére, alkalmazásuk csökkentésére, valamint a nem alapvető felhasználásra szánt káros vegyi anyagok fokozatos kivezetésére irányuló módosításokat.

A stratégia egyebek mellett célul tűzte ki a fogyasztási cikkekben, például a kozmetikai szerekben, játékokban, mosó- és tisztítószerekben, gyermekápolási cikkekben, bútorokban, textíliákban vagy élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban előforduló káros vegyi anyagok betiltását, kivéve, ha azok egészségügyi, biztonsági vagy a társadalom működésével kapcsolatos szempontból alapvető fontosságúnak tekinthetők, illetve ha nem helyettesíthetők. A tanács kiemelte továbbá az endokrinrendszert (hormonrendszert) károsító anyagok veszélyének a korlátozását, valamint a vegyianyag-keverékek káros hatásai csökkentésének a fontosságát is.

A stratégia egyik legfontosabb újdonsága az úgynevezett biztonságos és fenntartható tervezés előmozdítása, ami a vegyi anyagok gyártásától, a felhasználásukon át az újrafeldolgozásukig és a megsemmisítésükig figyelembe veszi a toxicitásukat. Az elérni kívánt cél, hogy elkerülhető legyen a veszélyes vegyi anyagok bekerülése a termékekbe.