Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke az országgyűlés felső házában összegyűlt főbírák, vezető ügyészek, ügyvédek és jogtudósok előtt beszélt, s egyebek mellett azt mondta, hogy

„150 esztendővel ezelőtt az volt a kérdés, hogy a magyar állam akarja-e biztosítani a bírák függetlenségét. A jövőre nézve a kérdés az, hogy a magyar bírák a maguk részéről akarják-e biztosítani az állam függetlenségét. (...) Önök, tehát a bírák mindig csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az (...) korunk jogászainak és politikusaink változatlanul maguknak kell eldönteniük, hogy milyen értékek védelmére kelnek, kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára.”

A házelnök szerint egyébként az európai államok függetlenségét valamiféle természettagadó liberális erő fenyegeti agresszíven, ami az emberi jogok álcája mögött az európai erőforrások felett akarja átvenni az irányítást, ezért is különösen aktuális, hogy a bírák védjék meg az államot. (A teljes beszéd itt hallgatható meg.)

Tiltakozó közleményében a Magyar Bírói Egyesület azt írta:

„a Parlament épületébe ünnepelni jöttünk, de csalódnunk kellett.”

Szerintük az elhangzott beszédek „nem ünneplik a bírói ethoszt, a bírói függetlenséget, hanem épp ellenkező hatást váltanak ki.” A bírák azt úgy fogalmaztak, hogy

„semmilyen ideológiai színezetű támadást, semmilyen burkolt vagy nyílt befolyásolást, de az ilyen tartalmú gondolatokat sem fogadhatjuk el. Ezt minden bírónak határozottan és egyértelműen vissza kell utasítania.”

A MABIE szerint az Országgyűlés elnöke

„az ünnep apropóján így nem épített, nem méltatott, hanem megfogalmazta a bírói karral szemben támasztott mai politikai elvárást, figyelmen kívül hagyva ősapáink üzenetét.”

A szakmai érdekvédelmi szervezet dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének beszédét is kritikával illette, aki szerintük megosztó beszédet mondott, amikor szembehelyezte az idősebb bírákat a fiatalabbakkal.

(Címfoto: MTI/Kovács Attila)