A témához kapcsolódó korábbi hírünk:

Az Európai Unióban be kellene vezetni egy "covid-útlevelet", vetette föl a görög miniszterelnök azzal a céllal, hogy akik beoltatták magukat a koronavírus elleni egyik EU által hitelesített vakcinával, nagyobb mozgási szabadságuk legyen. Az ötlet sok jogi és technológiai problémát vet fel. Az eligazodást segíti a TASZ és a Financial Times elemzése:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Az MTI tájékoztatása szerint a miniszter közölte: ilyen okmányt kaphat, aki már megkapta a koronavírus elleni második oltás is.

Ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd, hanem a második oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen - mint mondta - az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincsen pontos információ, legalább fél éves védettséget valószínűsítenek, de lehet, hogy ez egy év vagy akár ennél hosszabb idő is lehet.

Gulyás Gergely hozzátette: szintén védettséget igazoló okmányt kaphat az, aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül.

Ebben az esetben az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsájtás napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap - közölte.

Elmondta azt is: az okmányhoz jutás harmadik lehetősége - amely az előző kettővel szemben nem ingyenes, hanem költségtérítés ellenében vehető igénybe -, ha valaki hitelesített laborban végzett vérvizsgálat által igazolja az antitestek jelenlétét. Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított 4 hónap.

A kormány egyelőre nem döntött arról, milyen jogosultságokkal jár majd az okmány. Korábban felvetődött, hogy az esti kijárási tilalom a védettekre nem vonatkozna, azonban múlt héten a miniszterelnök már arról beszélt, a nemzeti konzultáció alapján döntenek majd erről is, hogy "ne legyen feszültség a társadalomban".

Mint mondta: azt könnyű volt belátni, hogy ha valaki oltás kap, akkor ennek a hivatalos hatóság előtti igazolása elengedhetetlen, illetve a már megbetegedettek és meggyógyultak esetében szintén indokolt, hogy a védettséget okmány igazolja.