Alapvető kérdés, hogy milyen célt szolgálna ez az irat világosította meg az ötlet jogi hátterét dr. Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) magánszféra projektjének vezetője a Klubrádiónak adott interjújában

A szakértő szerint kérdésként vetődik föl, hogy egy ilyen dokumentum pusztán annak igazolására szolgálna, hogy az illető egy adott időpontban megkapta az első, majd a második védőoltást, vagy pedig extra jogosultságokat is adna? Arról a nagyon fontos további kérdésről nem is szólva, hogy a "covid útlevél" milyen adatokat tartalmazna? Amennyiben ugyanis csupán az oltás igazolásáról van szó - mutatott rá a dilemmára -, akkor a dokumentumnak hordozhatónak, megfelelő formátumúnak kell lennie, arról nem is szólva, hogy egyetemes érvényűnek kellene lenni atekintetben legalább is, hogy a hatóságok mindenütt elfogadjákk. Ennek viszont az lenne a feltétele, hogy mindenütt érthető legyen a tartalma. Egészen korszerű megoldások is elképzelhetők - tette hozzá. Utalt arra, hogy Izraelben például egy mobiltelefonnal is leolvasható kód szolgál hasonló célra.

Talán elképzelhető lenne az, hogy akinek lesz ilyen irata, az utazhat, mehet étterembe, sportrendezvényre, szabadon mozoghat, aki pedig nem fogadja el az oltást, az "kuksolhat otthon". Dr. Asbóth Márton szerint a covid-útlevél nem juttathat előnyökhöz, de mentesíthetne bizonyos korlátozások alól.

Amikor a korlátozásokat Magyarországon is bevezették, felvetődött a kérdés, hogy azok alkotmányosak-e - emlékeztetett a közelmúlt eseményére a szakértő. A TASZ azt az álláspontot képviselte, hogy szükséges és arányos korlátozásokról van szó. Viszont ha valaki beoltatja magát - adott hangot véleményének a TASZ magánszféra projektjének vezetője -, akkor vele szemben már nem jogszerűek feltétlenül a korlátozások. Ez egy érv lehet a covid-útlevél mellett, ha mindenkinek lehetősége van egyformán, egy perc alatt felvenni az oltást. Amíg viszont nincs elegendő vakcina, akkor milyen alapon lehet különbséget tenni emberek között? Miért kell bezárkózniuk azoknak az egészséges fiataloknak például, akik az oltási sorrendben hátul vannak? Ez épp az útlevél ellen szóló érv - vélekedett dr. Asbóth Márton.

Egyszerűnek tűnő megoldás lenne szerinte az oltás kötelezővé tétele. Ez egy járható út – mondja dr. Asbóth Márton-, mindamellett, hogy számos jogi problémát vet föl. Olyanokat, amilyenek a mostani kötelező oltásokkal is vannak és régóta megoldatlanok.

A teljes interjú ide kattintva hallgatható meg.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Financial Times: Vállalkozások versenyeznek a "Covid-19 immunitás útlevelek" kidolgozásáért

Matt Hancock

Több európai cég verseng azért, hogy széles körben elfogadható digitális azonosító rendszertfejlesszenek ki azok igazolására, akik a megfelelő codid 19 elleni oltások után biztonságban vannak, s hogy visszatérhessenek a normális életbe - írja minap megjelenztt cikkében a Financial Times.

Az úgynevezett "immunitási útlevelek" úgy működnek, hogy összekapcsolják a személy identitását a koronavírus teszt eredményeivel. Azok, akiket immunisnak tartanak, vagy akiknek nincs vírusfertőzésük, igazolhatják állapotukat a hatóságok és a munkaadók számára azáltal, hogy felmutatnak egy mobilalkalmazás által generált kódot. Ez kapcsolódik a biometrikus azonosítás valamilyen formájához, például fényképhez vagy ujjlenyomathoz.

Január 14-i sajtótájékoztatóján Matt Hancock, az Egyesült Királyság egészségügyi titkára egyebek mellett elmondta, hogy a kormány az ellenanyagok jelenlétét tanúsító személyek „tanúsítási rendszereit” vizsgálja.

Noha a kormány még nem közöl részleteket arról, hogy mely társasággal vagy társaságokkal kíván együttműködni a számos induló európai, most induló vállalkozások közül.Az egyik potenciális partnere a bit kormánynak azon dolgozik, hogyan lehetne meglévő csalásellenes rendszereit az" immunitás útleveléhez" igazítani. Technológiája mesterséges intelligenciával ellenőrzi a fényképes igazolványt, mielőtt azt video formájában összehasonlítaná a biometrikus adatokkal. "A magánéletet és az egyének védelmét messzemenően figyelembe kívánjuk venni a fejlesztés során" - nyilatkozta a cég elnöke.

Más társaságok elkerülték az immunitási útlevelek tárgyalását, ehelyett olyan kifejezéseket használtak, mint a „digitális egészségügyi igazolványok”, hogy tükrözzék az egészségügyi szakemberek kételyeit a fertőzés által az immunitás mértékének mértékével kapcsolatban. Köztük van a brit Yoti vállalat, amely 2018 óta a Jersey kormányának digitális szolgáltatójának hivatalos szolgáltatója.

Egy másik tech-cég a lehetséges hamitsítások és visszaélések elkerülése érdekében egyszer használatos QR-kódokat és digitális hologramokat kínál, amelyek szerinte megakadályozzák, hogy a felhasználók képernyőképeket vagy fényképeket készítsenek mások kódjairól, és megpróbálják sajátjukként használni őket.

Az emberi jog védő civil társadalmi csoportok azonban továbbra is óvatosak az ilyen rendszerekkel szemben, az immunitás útleveleket különös kritikával fogadják a magánélet potenciális veszélyeztetettsége miatt. "Komoly aggályaink vannak azzal kapcsolatban, hogy ki férhet hozzá ezekhez az adatokhoz, hogyan lehet őket másként felhasználni, és milyen fenyegetésekkel fenyeget számos alapvető jogunkat" - hangoztatja az egyik civil szervezet.

A Financial Times teljes cikke ide kattintva olvasható.