Az eszközök segítségével a védett személyek, vagy különleges bánásmódot igénylő sértettek, például fiatalkorúak nyugodt körülmények között, a vádlottól távol, egy külön teremben tehetik meg vallomásukat - tájékoztatott a birosag.hu..

A legtöbb távmeghallgatást a Fővárosi Törvényszék (51) és a Győri Törvényszék (36) bonyolította le 2018. szeptember-november között. 120 esetben büntetés-végrehajtási intézetből jelentkeztek be, 64 alkalommal a bíróságok távmeghallgató helyiségéből, míg 7-szer külföldi helyszínről. A vizsgált időszakban leginkább vádlottakat hallgattak meg az új eszközökkel.

Az adatokból kitűnik, hogy a távmeghallgatás használata egyre népszerűbb a bírák között. Míg szeptemberben 10 bíró 15 meghallgatást tartott, októberben már 31 bíró 79 alkalommal vette igénybe a lehetőséget. Novemberben pedig 55 bíró 97-szer alkalmazta az új eszközöket, ami az első vizsgált hónaphoz képest csaknem hétszeres növekedést jelent.

A projekt során kiépített technika kiváló minőségben közvetíti a felvételeket, akár egy bűnjel vagy fénykép apró részletére is rá lehet közelíteni. A rendszer költséghatékony, ugyanis az így meghallgatott tanúk útiköltséget takaríthatnak meg azzal, hogy a tartózkodási helyükhöz közeli bíróságon tesznek vallomást. A rendszer emellett egyéb területeken is alkalmazható. Amikor a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermekben épp nem zajlik tárgyalás, akkor azt a bíróságok értekezletek, képzések megtartására is használhatják, az ott lévő eszközök segítségével videó-konferencia keretében.