Mint írták: 2019. év első felében 23 bírósági vezetői tisztségre kiírt pályázatot bíráltak el, melyek közül 16 zárult - a véleményező bírói testületek javaslatának megfelelően – kinevezéssel. 5 vezetői pályázat esetén objektív ok miatt, 2 esetben a törvényben biztosított jogával élve nyilvánította eredménytelenné a kinevező a pályázatokat. A bíróságok irányítása azonban ezekben az esetekben is biztosított.

A közlemény szerint a pályázati folyamatok a teljes nyilvánosság előtt zajlanak, átláthatóságuk mindvégig biztosított. A pályázatok eredményéről szóló határozatok megszületésük után közzétételre kerülnek, csakúgy, mint a pályázók meghallgatásáról készült jegyzőkönyvek és a kinevezett pályázók pályaművei. Az esetlegesen előforduló eredménytelenség okairól, a döntés indokairól az érintettek részletes tájékoztatást kapnak – hangsúlyozták.

Az OBH megállapítása szerint az elmúlt két évben az éves összefoglalókon túl, félévente tájékoztatást ad a pályázat elbírálási gyakorlatról. és a 2019. év első félévről készült tájékoztató is igazolja, hogy a vezetői pályázatok elbírálása átláthatóan, a törvényes rend szerint zajlik.

A 2019. év első félévről készült tájékoztató ide kattintva érhető el.