A 2018. december elsejei tisztújítását követően a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) Országos Választmánya (OV) január 25-én és 26-án megtartotta első ülését Zamárdiban – közölte az egyesület.

A kétnapos ülésre az elnökség 14 napirendi pont megtárgyalását tűzte ki, amelyből az OV – a megfeszített munka eredményeként – tizenkettőt sikeresen le is zárt.

Az Országos Választmány elsőként az Egyesület rövid- és hosszútávú stratégiájáról döntött, amelyet 2019. évi első határozatában foglalt össze, meghatározva működésének fő vezérlőelveit és célját:

Ars poetica

A Magyar Bírói Egyesület önálló, a bírósági igazgatás résztvevőitől és az igazságszolgáltatás egyéb szerveitől független civil szervezet, amely kizárólag az alapszabályában meghatározott cél megvalósításáért működik a bírák, a bírósági életpályájára készülők érdekeinek védelmében és a társadalmi megbecsülésük megerősítése érdekében.

E tevékenysége során higgadt, tárgyilagos kommunikáció mellett, korrekt együttműködésre törekszik az igazságszolgáltatás valamennyi résztvevőjével. A szakmai nézetkülönbségeket az együtt gondolkodás természetes velejárójának tekinti. A konstruktivitás jegyében a párbeszédre helyezi a hangsúlyt és a leghatározottabban fellép a bírák érdekeiért.

Működése során hitelessége megőrzése érdekében tevékenységéről rendszeresen tájékoztatja tagságát, nyilatkozataiban következetességre törekszik és tevékenységét teljes mértékben átláthatóvá teszi.

Az Országos Választmány január 25-én, Zamárdiban döntött a MABIE Felügyelőbizottság személyi összetételéről.

A Felügyelőbizottság elnöke és tagjai:

  • Dr. Lotz Marianne – elnök, Győri Törvényszék kollégiumvezetője
  • Dr. Györkös Zoltán, tag, Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság bírája
  • Dr. Szántai Orsolya – tag, Veszprémi Járásbíróság bírája

Az Országos Választmány 2019. január 26-án megalkotta az adatvédelmi tájékoztatóját.

Az adatkezelési tájékoztató célja, hogy tájékoztatást adjon a Magyar Bírói Egyesület által követett és alkalmazott adatkezelési gyakorlatról.

A tájékoztató itt érhető el.