Margarítisz Szkínász (Foto: EU)

„Moria egy határozott figyelmeztetés valamennyiünk számára, hogy min kell változtatnunk Európában” – jelentette ki Horst Seehofer, német belügyminiszterrel tartott közös videókonferenciáján Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életformáért felelős alelnöke, számolt be a BruxInfo.

Margarítisz Szkínász, aki szeptember 10-én a Leszbosz görög szigeten a tűzvész martalékává vált Moria menekültbefogadó-központ romjait kereste fel és ajánlott fel azonnali segítséget a Bizottság nevében, úgy véli, hogy Európa nem várhat tovább, mielőbb szüksége van egy közös migrációs politikára.

A bizottsági alelnök megerősítette, hogy a testület szeptember 30-án terjeszti elő a már több ízben elhalasztott javaslatát egy olyan új európai migrációs paktumra, amelyről egyelőre annyit árult el, hogy „egy három szintes épületre fog emlékeztetni”.

Horst Seehofer (Foto: Die Welt)

Első pillér: az embercsempészet felszámolása

Első szintje egy „nagyon erős” külső dimenzió lesz a migráció szempontjából kibocsátónak és tranzitnak számító országokkal kötendő megállapodások formájában, amelyek fő célja az alelnök szerint annak megakadályozása, hogy a migránsok embercsempészek kezei közé kerülhessenek.

Második pillér: új, robosztus európai határ- és parti őrség

A második pillér a külső határok ellenőrzését célzó „robusztus rendszer” létrehozása „egy új európai határ- és parti őrség révén, a jelenleginél jóval nagyobb állománnyal, felszerelésekkel és eszközökkel”.

Harmadik pillér: a menekültügyi terhek közös megosztása

Az új migrációs politika harmadik pillére pedig egy „állandó és hatékony szolidaritási rendszer” lesz, ami a menekültügyi terhek közös megosztását jelenti majd, „nem csak néhány, belépőpontnak vagy célországnak számító tagállam, mint Németország részvételével”. „Tényleges és való szolidaritásra van szükség” – szögezte le Szkínász, aki szerint, ami Moriában történt, „az valamennyiünk számára határozott figyelmeztetés arra, hogy minek kell változnia Európában”.

Készen egy második erőfeszítésre

A görög nemzetiségű alelnök emlékeztetett rá, hogy 2016-ban az EU egyszer már tett egy kísérletet a megállapodásra, ami azonban meghiúsult néhány tagállam blokkolásán. „Az EU nélküli megoldás költségei most Leszboszban láthatók. Mostanra készen állunk egy második erőfeszítésre” – tette hozzá az Európai Bizottság alelnöke, aki Athénból, míg a német belügyminiszter Németországból válaszolt az újságírók kérdéseire.

Tűzvésztől sújtottan, koronavírustól rettegve - Moria menekülttábor, Leszbosz sziget, Görögország (Foto: The Guardian)

Nincs idő bevárni, amíg a V4-ek is csatlakoznak...

Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy a szükséghelyzetre való tekintettel nincs idő bevárni, amíg más országok, így a V4-ek is csatlakoznak esetleg ahhoz a jelenleg 10 uniós tagállamhoz, amelyek első körben készek 400 felnőtt kíséret nélküli fiatalkorút befogadni a szénné égett Moria befogadóközpontból. A 400 fiatalt már átszállították a görög szárazföldre, és Horst Seehofer közlése szerint Németország és Franciaország együttesen a létszám kétharmadát kész befogadni, legkésőbb szeptember végéig.