Az üggyel kapcsolatos korábbi, a CCBE-re hivatkozó közleményünk:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


A fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésére szolgáló alkalmazások fontos segítséget nyújthatnak a járvány fékezésében, főként a nemzeti hatóságok stratégiájának részeként. Ezeknek köszönhetően a hatóságok tisztább képet kapnak a vírus terjedéséről. Az Európai Unió és a tagállamok már dolgoznak egy hatékony megoldáson, az Európai Bizottság egy közös, uniós szintű eszköztár kidolgozását javasolta – közölte honlapján az Európai Parlament.

Ezek a mobilalkalmazások azonban magánadatokon alapulnak, ezért a Parlament hangsúlyozta, hogy körültekintően kell eljárni a tervezésüknél. Április 17-én elfogadott állásfoglalásukban és a május 14-i plenáris vitán a képviselők kiemelték, hogy bármilyen, a világjárvány ellen használt digitális technikának teljes mértékben összhangban kell lennie a szigorú európai adatvédelmi és magánélet védelmére vonatkozó szabályokkal. Szerintük az alkalmazások használatának önkéntes alapon kell működnie, és amint nincs már szükség rá, automatikusan véget kell vetni neki.

A képviselők hangsúlyozták, hogy az adatoknak névtelennek kell lenniük, és a visszaélések kockázatának korlátozása érdekében nem szabad azokat központi adatbázisokban tárolni. Egyértelművé kell tenni, hogy az alkalmazás várhatóan hogyan segíti elő a fertőzések csökkenését, pontosan hogyan működnek, és vannak-e a fejlesztőiknek üzleti érdekei.

Az EU és számos tagállam már dolgozik különböző digitális nyomkövető megoldásokon, amelyek célja a járvány terjedésének követése és lassítása.

Közegészségügyi szempontból azok az alkalmazások a legígéretesebbek, amelyek figyelmeztetnek, ha egy fertőzött személy közelében vagyunk. Ezeknek az alkalmazásoknak az a hozzáadott értéke, hogy rögzíthetik a fertőzött személy lépéseit, tevékenységét, amelyekre ő maga nem feltétlenül tud visszaemlékezni utólag, így pontosabbá teszik és korlátozzák a betegség további terjedését.

Az alkalmazások emellett pontos információt adhatnak a világjárványról, kérdőíveket tartalmazhatnak amelyek segítenek, hogy megállapítsuk lehetünk-e fertőzöttek, vagy éppen kapcsolatot teremtenek az orvos és betege között.

Habár nagyon hatékonyan segíthetnek a járvány terjedésének feltérképezésében, közben felfedhetnek az egészségi állapotunkra, vagy éppen a lakóhelyünkre vonatkozó adatokat.

Ezért a Bizottság a tagállamokkal, az európai adatvédelmi biztossal és az Európai Adatvédelmi Testülettel együttműködve összeállította a Covid19-járvánnyal kapcsolatos appok kifejlesztésére vonatkozó irányelveit, hogy segítséget adjon az adatvédelmi szabályok betartásához.

Az adatvédelemről szóló rész az irányelvek egyik legfontosabb része, amely kijelenti, hogy az alkalmazásoknak teljes mértékben meg kell felelniük az uniós adatvédelmi szabályoknak.

A Bizottság május 13-án felvette az kontaktkövető alkalmazások használatát az Európában történő utazásokra vonatkozó iránymutatások közé, és megjegyezte, hogy ezeknek határokon átnyúlóan is működniük kell, hogy az emberek bárhol Európában riasztást kaphassanak.

Júniusban a tagállamok megállapodtak, hogy - az utazási korlátozások fokozatos megszüntetésével egyidőben - a tagállami alkalmazások akkor is zökkenőmentesen fognak működni, ha a felhasználó egy másik uniós országban tartózkodik. Ez újabb fontos lépés annak érdekében, hogy megvalósuljon a koronavírus-fertőzések nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazások közötti interoperabilitás.

Juan Fernando López Aguilar, az EP állampolgári jogi szakbizottságának elnöke szerint az alkalmazások fontos szerepet játszhatnak a válság enyhítésében, és üdvözölte a Bizottság közös eszközkészletre tett javaslatát, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy biztosítani kell tartani az alapvető jogokat és az adatvédelmet.

„Figyelemmel kísérjük, hogy az uniós jogszabályok alapelveit és szabályait mindenki tiszteletben tartsa a Covid19 elleni küzdelem során. Ide értve a világjárvány terjedésének követését segítő alkalmazásokat és technológiákat is” - mondta az EP-képviselő.