Éles vita alakult ki az Ügyvédfórum.hu brüsszeli forrásai szerint a CCBE vezetőségiülésén a beavatkozás szükségességéről, miután Nikolaos Koutkias, a görög ügyvédi delegáció tagja részletezte a görög ügy lényegét.

Margarete von Galen

Margarete von Galen, második alelnök elmondta, hogy ők támogatják a beavatkozást, mert az az egész szervezet érdeke is. Az Olasz Delegáció is támogatását fejezte ki, náluk is hasonló helyzet van. A csehek is ezen a véleményen voltak, szerintük az ügyvédi hivatást, mint alapvető, szükséges ellátást biztosító ágazatként kerüljön meghatározásra. A bolgárok is egyetértettek az elhangzottakkal.

Eric Balate, a Belga Delegáció vezetője kifejtette, hogy érzelmileg támogatják a görög kollégákat, de mégsem támogatják a beavatkozást, mert az nem az ügyvédek függetlenségi kérdését érinti. Diszkriminatív intézkedések elleni fellépésre nem megfelelő eszköz a CCBE beavatkozása, beavatkozást csak a függetlenséget érintő kérdésekben tartanak indokoltnak.

Laurent Pettiti elmagyarázta az Európa Tanács eljárását a fenti esetben és kifejtette, hogy nem is fogják befogadni a beavatkozási kérelmet az eljárás e szakaszában. Rene Diederich, a Luxembourgi Delegáció vezetője elmondta, hogy ez nem CCBE kérdés, egy általános állásfoglalást kellene kiadni a megkülönböztetés ellen, nem egyesével fellépni a tagországokban.

Britta Kinast, az osztrák ügyvédi kamara kapcsolattartója javaslatot tett az átdolgozásra, szerinte nem szociális alapon kellene a problémát megközelíteni, mert az belpolitikai kérdést és nem CCBE hatáskört jelent, hanem a diszkrimináció lehetséges hatásait a joghoz való hozzáférés elvére kellene kihangsúlyozni.

Végül a nemzeti delegációk egyszerű többséggel jóváhagyták a CCBE beavatkozását a görög ügybe (14 igen szavazattal, 2 ellenében, 10 tartózkodás mellett).

A magyar delegáció is tartózkodott a szavazás során.