Tesztüzem után már élesben figyelik a Véda kapuk a biztonságiöv-használatot – közölte a Jogmagazin.hu közérdekű adatigénylésére a rendőrség, miként arra a Magyar Nemzet felhívta a figyelmet. A Véda Közúti Intelligens Kamerahálózat – Véda kapuk – 2012 és 2015 között épült ki Magyarországon. A hálózatot a közlekedésbiztonság fokozására építették, ugyanis a közlekedési szabályok betartását figyelő rendszer kimutathatóan megelőző hatással bír, bevezetése óta mérhetően csökkent a statisztikák szerint a szabálytalankodó autósok, illetve a balesetek száma.

A szupertraffipax-hálózat jelenleg 134 fix telepítésű traffipaxból és 160 mobil eszközökből áll. Az oszlopokra szerelt kamerák kiépítési helyei ismertek, a rendőrség honlapján is megtalálhatók, és több telefonos applikáció is képes tájékoztatni a közlekedőket azok elhelyezkedéséről. A hordozható eszközöket polgárinak álcázott rendőrautókba építették be. A komplex berendezések radaros traffipaxból, lézeres nagyságmérő műszerből, hagyományos forgalomfigyelő kamerákból és éjjellátó infrakamerákból állnak.

A Véda kapuk sebességmérésre, rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, forgalomtorlódás észlelésére, veszélyes árut szállító járművek (ADR) észlelésére, behajtási tilalom megszegésének észlelésére, kötelező haladási irányra vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére, záróvonal-átlépés észlelésére, vasúti átjárón történő áthaladáskor a vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére, a leállósáv igénybevételére vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére, a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére, autóbusz-forgalmi sáv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzésére, a járműről készített felvételek továbbítására alkalmasak a biztonságiöv-használat ellenőrzése mellett.

Az Alapjárat című közlekedési szakportál szerint az, hogy egy adott kamera pontosan milyen szabálytalanságok esetén készít felvételt az autósokról, nem feltétlenül publikus információ. Az, hogy egy traffipax mely funkciói aktívak és mikor, mindig a helyi viszonyoktól és a helyileg illetékes rendőrség döntésétől függ.

Az övhasználat elmulasztása szabálysértés, lakott területen belül tízezer forint, lakott területen kívül 15 ezer forint, autópályán húszezer forint a bírság, amit nem automatikusan rónak ki, hanem minden egyes esetet külön-külön megvizsgál a hatóság.