A 2019. január 22-i közlemény kiemelte:

"az OBH elnöke konstruktív javaslataival támogatta a közigazgatási bírósági szervezet kialakításának folyamatát".

A hivatalos közlemény szerint a megbeszélésen arról is megállapodtak, hogy szakértői egyeztetéseket tartanak a Pénzügyminisztérium bevonásával a bírói illetmények emeléséről.

Az alapszabályában önmagát civil egyesületként meghatározó MABIE újonnan megválasztott elnökségét az igazságügyi miniszter január 23-án hivatalában fogadta. A MABIE honlapján is megjelentetett hivatalos, 2019. január 23-án kiadott IM-közlemény szerint

"tájékoztatta az elnökséget a minisztérium előtt álló jogalkotási feladatokról, különös tekintettel a közigazgatási bíróságok felállításával kapcsolatos további teendőkről. A miniszter hangsúlyozta, a bírói függetlenség és az alkotmányos dialógus jelentőségét."

A közlemény arra is kitér, hogy

"a felek áttekintették a bírói illetmény emelésének a kérdését, mellyel kapcsolatosan a miniszter hangsúlyozta, hogy az Országos Bírói Hivatallal és a Pénzügyminisztériummal szakértői tárgyalások kezdődnek".


A MABIE-nek a közigazgatási bíróságok ügyével kapcsolatos esetleges álláspontjáról nem szól a híradás, csupán annyi tudható meg, hogy

a MABIE "felajánlotta, hogy kész javaslataival támogatni a bírói illetményrendezés ügyét".

A tárgyaláson megállapodás született a (feltehetően az IM és a MABIE közötti) stratégiai együttműködés megújításáról. Ennek azonban sem az eredeti, sem a megújított tartalmáról nem tesz említést a sajtóközlemény, a MABIE honlapján sem sikerült fellelni.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

HÁTTÉR:

A közigazgatási bíróságokkal kapcsolatos főbb, korábbi közleményeink, keletkezésük időrendjében, 2015-től: