A rendelet a koronavírus-törvényre és az ez alapján kapott különleges felhatalmazásra hivatkozva kimondja, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZNT) 2021. március végéig érvényes „közegészségügyi kényszerengedélyt” ad ki:

  • a szabadalmi oltalom (és kiegészítő oltalom) alatt álló gyógyszerek, hatóanyagok és egészségügyi termékek,

  • valamint a fenti termékek, gyógyszerek előállításnál használt, oltalmazott eljárások és berendezések használatára – tájékoztatott a Népszava.

Ez azt jelenti, hogy a járványügyi védekezés jegyében mások szabadalmaztatott fejlesztéseit is bevetheti – ám kizárólag belföldön, és a kormány sem kap kizárólagos jogot a gyógyszerek, termékek hasznosítására, ahogy hasznosítási engedélyt sem adhat ki ezekre.

A kormány szabadalmi díjat fizet az így hasznosított termékek után; hogy mennyit, azt az SZNT határozza meg.

A rendelet arra is kitér, hogy az közegészségügyi kényszerengedély birtokában előállított gyógyszerek és eszközök csomagolásán fel kell tüntetni, milyen céllal és felhatalmazással készültek – az ilyen áruk csomagolása pedig nem hasonlíthat a szabadalom tulajdonosa által gyártott termékekére. Az is az állami felhasználót védi, hogy bár a kényszerengedélyt is meg lehet támadni egy változtatási kérelemmel, annak nincs halasztó hatálya – és a felperes nem számíthat azonnali jogvédelemre sem az eljárásban.

A közegészségügyi kényszerengedély nem új jogi vívmány, ezt a lehetőséget már a szabadalmi jogok oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény is feltünteti – igaz, csak a gyógyszerek exportjával kapcsolatban.