Egyéni vállalkozás szeretne kft.-t alapítani. Vannak olyan eszközei, amelyek az egyéni vállalkozásában vannak elszámolva. Ha ezeket a tárgyi eszközöket be szeretné vinni a kft.-be, hogyan kell elszámolni az egyéni vállalkozásnak és a kft.-nek? Az egyéni vállalkozás a beszerzett tárgyi eszközök után az áfát levonta. De vannak olyan eszközei, amelyek nem szerepelnek az egyéni vállalkozásában, és szintén be szeretné vinni őket a kft.-be. Ennek az elszámolása hogyan történik a kft.-nél? – kérdezte az Adózóna olvasója.

Az egyéni vállalkozó eladhatja piaci értéken, áfával növelten azon eszközeit, melyek az ő könyveiben szerepelnek. A piaci érték meghatározásához célszerű – különösen, ha nagy értékű eszközökről van szó –, független árakat, ajánlatokat beszerezni. Az egyéni vállalkozónál az ellenérték bevételként jelentkezik, a kft.-nél ezeket értéktől függően aktiválni kell, és évenkénti – kis értékűnél azonnali – értékcsökkenést kell elszámolni.

Az egyéni vállalkozásban még el nem számolt – be nem vitt – eszközök a vállalkozó, mint magánszemély tulajdonában vannak, ezeket apportálhatja az új kft-be. Az apport értékét a tagok határozzák meg, és a társasági szerződésben szerepeltetni kell. A társaságot alapító ügyvéd ennek szabályait ismerni fogja.

A társaság az apportként kapott eszközöket a megfelelő eszközosztályba besorolja, és ugyanúgy értékcsökkenti, mintha azt maga vásárolta volna.