Címfotónkon: dr. Gulyás Gergely a VIII. Magyar Ügyvédek Napja 2015. évi rendezvényén, ahol a hazai ügyvédség helyzetéről és a magyar társadalom, a magyar igazságszolgáltatás demokratikus rendje egyensúlyának fenntartásában betöltött nélkülözhetetlen szerepéről beszélt. Erről lásd keretes írásunkat.

A Fidelitas tegnapi - 2017. április 26-i - sajtótájékoztatóján kifejtettek szerint az igazságszolgáltatás függetlenségét félti a Magyar Ügyvédi Kamara, illetve a Budapesti Ügyvédi Kamara és a Helsinki Bizottság közötti, az ügyvédek kirendelését és az őrizetbe vettek jogaival kapcsolatos oktatási tevékenységet érintő együttműködéstől - írta április 27-i Facebook-bejegyzésében a Fidesz alelnöke -, ezért a nyilvánosság előtt kérdésekkel fordult dr. Bánáti Jánoshoz, az országos és dr. Réti Lászlóhoz, a fővárosi kamara elnökéhez.

"Mint a Budapesti Ügyvédi Kamarának – az összeférhetetlenségi szabályokra tekintettel jelenleg szünetelő jogviszonyú – tagja szeretném egyértelművé tenni - hangsúlyozza dr. Gulyás Gergely -, hogy ma az ügyvédi kamara nemhogy nem veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét, hanem az évtizedes múltra visszatekintő pártatlan köztestületi működés éppen hogy garanciája annak”.

Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke így folytatja: „A közéletben minden korban aktív szerepet vállaló ügyvédeket összefogó köztestület érdeme, hogy a rendszerváltoztatástól a mai napig úgy volt korrekt szakmai partnere a mindenkori kormánynak, hogy távol tartotta magát a pártpolitikától. Éppen ezért az országos és területi kamarákkal, illetve azok tisztségviselőivel szembeni vádak megfogalmazása nemcsak alaptalan, de felesleges és káros is. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy jogi diploma nélkül is belátható, hogy milyen anomáliákhoz vezet – és vezetett is –, amikor az ügyvédek közül a rendőrség választ védőt, ahogyan azt is, hogy a jogállamot lábbal tipró 2006 őszi kormányzati és az előzetes letartóztatásokkal kapcsolatos bírósági gyakorlat szégyenteljes volt, és akkor ebben az ügyben a Helsinki Bizottság velünk együtt a jogállam oldalán állt.)”

******************

Az ügyvédi autonómiát mindenki szentnek és sérthetetlennek tekinti

A magyar ügyvédség legrangosabb ünnepi eseményén díszvendégként köszöntötte a résztvevőket dr. Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Törvényalkotásért felelős alelnöke. Mint hangsúlyozta: a köszöntést az egész Országgyűlés, valamennyi képviselő és valamennyi frakció részéről hozza az ügyvédségnek. Azon véleményének adott hangot, amely szerint a közelmúltban - utalt az Ügyvédi törvény módosítására - sikerült bebizonyítani, hogy az ügyvédi autonómia az egyik olyan ügy, amely kapcsán valamennyi frakció képes az együttműködésre, amikor ez a kamarai autonómia megőrzése érdekében szükségesnek látszik.

Meggyőződése szerint az igazságügyi kormányzat, a kormánytöbbség és az ellenzéki pártok is egyértelműen bebizonyították, hogy az ügyvédi autonómiát mindenki szentnek és sérthetetlennek tekinti.

Dr. Gulyás Gergelynek a VIII. Magyar Ügyvédnapon, 2015-ben elmondott beszéde - amint az megjelent az Ügyvédek Lapja 2015/6. számában - teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.