Azt, hogy dr. Erőss Mónika pályázott a pozícióra, az Index írta meg. A lap akkor hiába kérdezte a szervezetet arról, nem sérti-e a függetlenségét, hogy a miniszter anyósa lesz az elnökhelyettes. Varga Judit közösségi oldalán reagált a cikkre. Bejegyzésében azt írta: "ha az index újságírója a vonatkozó jogszabályokat elolvasta volna, pontosan látnia kellett volna, hogy az anyósom pozícióváltása semmilyen összeférhetetlenségi kérdést nem vet fel."

A Pesti Srácok című hírportál az ügyről a következőket írta

Az Index című lap azzal vádolta meg Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy ha Erőss Mónikát a bírósági igazgatási szervezet elnökhelyettesévé nevezi ki az OBH, akkor megszűnik a különböző hatalmi ágak szétválasztása Magyarországon, mivel a nevezett bíró Varga Judit anyósa. A miniszter a közösségi médiában reagált az anyósok és lányok típusú vádaskodásra, és közleményében kifejti, hogy semmi köze sincs Erőss Mónika karrierjéhez; anyósa nem feljebb, hanem oldalt lép a karrierjében.

A „Lehet-e egy nőnek karrierje?” kérdésre az ellenzék kedvenc, ma hirtelen nőelnyomó patriarchává átlényegült távíróállomása kövér nemmel felel, ha az illető rokona egy fideszes politikusnak – ilyenkor ez kizáró tényező. Az Index nem is győzte palástolni a felháborodását amiatt, hogy a 36 éve bírói pályán dolgozó Erőss Mónika megpályázta az OBH elnökhelyettesi posztját.
Az ellenzék szerint nem létező „független” média ökle, az index ma öles betűkkel hirdeti, hogy az anyósom pályázott az Országos Bírósági Hivatal egyik elnökhelyettesi posztjára. A „független” médium, ugyan nem kérdezett meg a kérdésben, de a következőket tartom szükségesnek közölni:
Az anyósom 1984. óta dolgozik bíróként (ekkor én még óvodás voltam), sőt talán sokan emlékeznek az édesapjára, dr. Erőss Pálra is, aki legfelsőbb bírósági bíróként és egyben a Jogi Esetek című műsor szereplőjeként egy „ország jogásza volt”. Felsorolni is nehéz, hogy a 36 éves bírói pályafutása során a bírói hivatás és igazgatás hány területén dolgozott, de ami talán a legfontosabb, hogy 2012. január 1. óta, tehát az én miniszteri kinevezésem előtt 7 évvel nevezte ki a Kúria elnöke, a Kúria főtitkárának, ami a bírói hivatás egyik csúcsa és a bíróságok egyik legfontosabb igazgatási vezetői funkciója. Ezt a pozíciót töltötte be mostanáig, mindenki szakmai megelégedésére. Ez még az index újságírójának sem fájt. Amennyiben az OBH elnökhelyettesévé kinevezik, nem előre lép, hanem legfeljebb oldalra
– írta Varga Judit, majd posztja végén mellékelte Erőss Mónika szakmai életrajzát is, hátha ennek birtokában az Index genderjogi harcosai sem szeretnék a konyhába száműzni anyósát, hanem elfogadják, hogy egy független, önigazgató hivatásrendben akár egy miniszter nőrokonának is lehet karrierje, egy anyós is betölthet fontos pozíciót.