Az üggyel kapcsolatos fontosabb korábbi közleményeink:

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

A kormány még május végén döntött úgy, hogy határozatlan időre elnapolja – a dr. Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter többéves munkásságának kiemelkedő szakmai eredményeként kezelt, nagy ellenzéki vszatetszést keltett - szervezetileg elkülönülő közigazgatási bírósági rendszer felállítását.

Tavasszal - miként arra a 444.hu emlékeztet - dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy miután az új bírósági rendszer „egy olyan európai és nemzetközi vita kereszttüzében áll”, ami a bírói függetlenséget kérdőjelezi meg, ezért a kormány jobbnak látja elnapolni a kérdést.

Sajtóértékelések szerint a közleményből úgy tűnik, mintha a kormány időközben rádöbbent volna, hogy a közigazgatási bíróságok bevezetése nélkül mégis hatékonyabb és igazságosabb lesz a magyar bírósági rendszer – írta a 444.hu.

A miniszter ugyanis azt közölte a hírügynökséggel, hogy

„a most készülő törvénytervezet - minimális átalakítás mellett - világos keretet biztosít majd a közigazgatási bíráskodásnak, gyorsítja a jogorvoslatok lezárását és kiszámíthatóbbá teszi a joggyakorlatot.”

A közigazgatási bíróságok bevezetéséről szóló eredeti törvényt – még decemberben fogadta el a kormánytöbbség. A terv szerint 2020-tól a kormányzatnak fontos ügyekben már egy külön bírói szervezetrendszer döntött volna, olyan bírókkal, akik a kormánytól, azon belül is az igazságügy-minisztertől függenek. Ezt a tervezetet most elveti a kormány; az új törvénytervezetet ősszel nyújtják be az Országgyűlésnek.

A kormány érvelése minimum nem következetes az ügyben - értékeli a helyzetet a 444.hu. Míg dr. Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a közigazgatási bíróságok az európai politikai viták kereszttüzébe kerültek, dr. Varga Judit miniszter most azt közölte, hogy

a tervek „megfelelnek az európai és nemzetközi normáknak, a Velencei Bizottság is elfogadhatónak minősítette azokat tavasszal, kiállt tehát minden jogi próbát, ezért a kormány döntésében a nemzetközi vita nem játszott szerepet.”

Az ügyről, illetve a kormány meghátrálásának lehetséges okairól júniusban egy videóban foglalkozott a 444.hu.

Címfotó: Népszava