Kritikai észrevételek szerint 2015 vége óta a kormány egy sor törvény elfogadtatásával ássa alá az igazságszolgáltatás függetlenségét Lengyelországban. Politikai befolyás kezdett érvényesülni a bírók kinevezésénél, kizárólagos jogot kapott az igazságügyi miniszter, hogy kinevezze és menessze és a bíróságok elnökeit és elnökhelyetteseit, a legfelsőbb bíróság bíráit pedig arra kényszerítették, hogy nyugdíjba menjenek. Fegyelmi eljárásokat indítottak azok ellen a bírák ellen, akik nyilvánosan bírálták a “reformokat”, néhányuk pedig közel került állása elvesztéséhez.

“Soha nem volt még ilyen látványos megnyilvánulása a lengyel bírákkal való nemzetközi szolidaritásnak. Az Amnesty is kiáll a bírák és mindenki mellett, aki szombaton kiment Varsó utcáira, hogy a védelmébe vegye az emberi jogokat, a jogállamiságot és a független bíróságokat” – mondta Draginja Nadaždin, az Amnesty International lengyelországi igazgatója.

“Számos ország bírái, ügyvédei és civiljei találkoztak szombaton Varsóban, hogy tiltakozzanak a bírák véleménynyilvánítási és egyesülési szabadságát sértő törvénytervezet ellen. Ha a törvényt elfogadják, a bíróságok lényegében teljesen a kormány irányítása alá kerülnek, és megszűnik a hatalmi ágak elválasztása Lengyelországban.

A tüntetésre Hollandiából, Ausztriából, Görögországból, Németországból, Magyarországról, Horvátországból, Portugáliából, Dániából, Franciaországból, Olaszországból, Norvégiából, Romániából, Észtországból és Írországból vártak bírákat.

A lengyel Szenátus kérésére a Velencei Bizottság küldöttsége január 9-10. között Varsóban volt, hogy a hatóságokkal és más érintettekkel tárgyaljon.

Adam Bodnar lengyel ombudsman jelentése a törvénytervezetről ide kattintva olvasható.

A varsói tüntetésen készült video:

A varsói tüntetésről készített EURONEWS-tudósítás: