Vera Jaurová

„Az Európai Bizottság párbeszédre és megelőzésre törekszik Magyarországgal, azonban soha nem fog habozni, hogy minden szükséges lépést megtegyen a jogállamiság magyarországi biztosítása érdekében” – jelentette ki Vera Jourová, az európai értékek védelméért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság már dolgozik egy új jogállamisági mechanizmus kidolgozásán - jelezte beszédében Didier Reynders igazságügyi EU-biztos. Az új eszköz minden tagállamra érvényes lesz, és minden rendszerszintű problémát érintő fejleményt magában foglal majd. Ilyen a bíróságok függetlenségének vagy a média sokszínűsége biztosításának kérdése – mondta.

A január 15-i vitát azért kezdeményezte az EP, mert szerintük sem Magyarország, sem pedig Lengyelország esetében nem történt előrelépés a hetes cikk szerinti eljárásban. Az állásfoglalás-tervezetben – melyről csütörtökön szavaznak – felszólították az EU Tanácsát, hogy legyen aktívabb és fogalmazzon meg konkrét, számonkérhető ajánlásokat a két tagállam kormánya számára.

Didier Reynders

A vitában az Európai Néppárt képviselője is határozottan kiállt a jogállamiság mellett. „Egyetlen tagállam sem veszélyeztetheti a jogállamiságot, ez számunkra elfogadhatatlan” – mondta ország Roberta Metsola, aki támogatja az új mechanizmus létrejöttét.
Roberta MetsolaA tárggyal kapcsolatos korábbi hírek: