Tájékoztatásuk szerint a nagyvállalatok, a milliós ügyfélkörű szolgáltatók, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások többsége is részt vettek a fogyasztóvédelmi vitarendezési eljárásokban. Ezt bizonyítja, hogy az együttműködés hiánya miatt tavaly csupán 46 esetben kellett a fogyasztóvédelmi hatóságot értesíteniük.

A közlemény szerint a testület tavaly a legtöbbször (2671) a kereskedelemi jogvitában járt el: a vásárlóknak főként a hibás termékekkel és emiatt a szavatossági, jótállási igények érvényesítésével, illetve az internetes vásárlással akadt problémája. További több mint 2000 ügyet tárgyaltak az elektronikus hírközlési szolgáltatások (telefon- és internet előfizetés), a parkolási büntetések, az autó-pálya matrica vagy a repülőjegy-vásárlások miatti panaszok nyomán. A rangsorban a harmadik helyen a közszolgáltatási ügyek (403) álltak, ide tartozott például a villamos energia- és földgáz szolgáltatás.

Mindezeken felül a testület pénzügyi problémák kezelésével is foglalkozott, példaként a fogyasztói csoportokkal és a hallgatói hitellel összefüggő eljárásokat említették, illetve kiemelték még az építőipari szolgáltatások vizsgálatát is, melyeknek a száma ugyan a 200-at sem érte el, mivel azonban a legtöbben kivitelezési szerződések, lakásfelújítások miatt kérték a testület segítségét, az ügyekben képviselt érték sokszor milliós nagyságú volt.

A Budapesti Békéltető Testület a fogyasztók és vállalkozások közötti vitás fogyasztóvédelmi ügyek rendezésére hivatott. Eljárása ingyenes, nagy előnye, hogy a felek segítségével elkerülhetik a bírósági utat. A testület dönt a határon átnyúló online vitákban, az alternatív vitarendezési ügyekben, és segíti a fogyasztókat, vállalkozásokat az uniós békéltető honlap használatában - olvasható a közleményben.