Dr. Tóth M. Gábor
Dr. Windisch László (Foto: Szekeres Máté)

A Magyar Nemzeti Bank állásfoglalását kérte az ellenérdekű fél terhére megítélt perköltség teljesítésére vonatkozóan dr. Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.

Válaszában a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke, dr. Windisch László egyebek mellett a következőket állapította meg:

Az üzletszerűség elemei közül a rendszeresség és az előre egyedileg meg nem határozottság elem fennáll, illetve feltehetőleg fennáll, az ellenérték fejében történő nyereség, illetve vagyonszerzés ugyanakkor feltehetőleg nem, így az üzletszerűség három konjunktív eleméből egy hiányzik. Ebből következően - folytatja válaszában dr. Windisch László - az MNB-nek a kérelmező álláspontjával lényegében egyező megítélése szerint a bemutatott speciális esetben az üzletszerűség fogalmi elemei nem látszanak maradéktalanul megvalósulni. Fentiek alapján a bemutatott tevékenység, a jelen állásfoglalásban foglalt kitételekkel a Hpt. 3. § (1) bekezdés l) pontja alá alá tartozó követelésvásárlás pénzügyi szolgáltatási tevékenységének minősül ugyan, de a jelen feltételek mellett történő megvalósítása nem minősül üzletszerűnek.

Az MNB-válasz eredetiben ide kattintva olvasható.