A Dr. Herczegh Géza (képünkön) hozzátartozói által létrehozott alapítvány emlékérem és ösztöndíj adományozásával kívánja elismerni és támogatni azokat a fiatal kutatókat, akik nemzetközi jogi témakörben elmélyült munkát végeznek.

Dr. Sonnevend Pál, az ELTE nemzetközi jogi tanszékének vezetője laudációjában – az MTI közleménye szerint – úgy fogalmazott, dr. Berkes Antal angol és francia nyelven is elkészített, 800 oldalas értekezése az elmúlt évek erős mezőnyében is kiemelkedik.

A díjazott dolgozat azzal foglakozik, hogy az emberi jogokat mennyire lehet érvényre juttatni azokban a krízisövezetekben, amelyeket egyetlen állam sem tud hatékonyan ellenőrizni. Ez a téma azért is nagyon aktuális mert, például a menekülthullámok is a háborús-, illetve polgárháborús övezetek egyik következményei - tette hozzá dr. Sonnevend Pál, megjegyezve azt is, hogy dr. Berkes Antal biztosan öregbíteni tudja majd a magyar nemzetközi jogtudomány hírnevét, és jó követője lesz dr. Herczegh Gézának.

Dr. Berkes Antal (képünkön) külföldi elfoglaltsága miatt nem tudta személyesen átvenni a díjat.

.A rendezvényen jelen volt dr. Áder János köztársasági elnök és felesége, dr. Herczegh Anita, aki a díj névadójának, Herczegh Géza jogtudósnak a lánya.

Dr. Herczegh Géza (1928-2010) 1990-től a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja, 1990-1993 között az Alkotmánybíróság elnökhelyettese volt, majd a hágai Nemzetközi Bíróság tagjává választották, ahol 2003-ig tevékenykedett.