Pertics Richárd

„7166 cégalapítást tett közzé a cégbíróság áprilistól júniusig, ami némi meglepetést jelent az elmúlt év trendjét tekintve” – kezdi elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. 2019 első negyedévéig töretlennek tűnt a cégalapítási kedv növekedése, és minden céginformációs mutató pozitív hangulatról árulkodott. Ez a 6 százalékos visszaesés hosszú idő óta az első negatívnak tekinthető céginformációs jelenség.

A cégalapítási kedvet ugyanakkor még távolról sem kell temetni, egyrészt 2018 azonos időszakához képest ez még mindig 8 százalékos emelkedést jelent, másrészt a cégalapításokra jellemző egyfajta szezonalitás. Általában az év harmadik negyedéve szokott a leggyengébb lenni cégalapítás tekintetében, de volt már arra is példa, hogy a második negyedév volt a mélypont. Ugyanakkor a 2018. évben tapasztalt meredek cégalapítási növekedés és a gazdasági felfutás is arra engedett következtetni, hogy 2019 második negyedéve még pozitív lesz cégalapítási szempontból.

„Az alacsony cégalapítási szám szintén csökkenő cégtörlési számmal párosult, ami együtt a fluktuáció erős visszaesését jelzi, és ez már pozitív hírnek tekinthető” – jelezte a szakértő. Második negyedévben 7741 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, ami 28 százalékos visszaesést jelent 2019 első negyedévéhez képest. A cégfluktuáció visszaesése stabilabb cégbázist jelent, de egy negyedévi adatból még korai lenne hosszú távú következtetést levonni. A nyári időszak céginformációs szempontból általában alacsonyabb aktivitást mutat az év többi részénél, ha tovább csökkennek a második negyedéves fluktuációs értékek, akkor nincs kizárva, hogy a harmadik negyedévben rekordalacsony fluktuációs értékekről tudunk majd beszámolni.

1323 felszámolás indult a vizsgált időszakban, ami 15 százalékos visszaesés az előző negyedévhez képest. A negyedéves felszámolási mutató ugyan nem rekord, de megközelíti a 2018 harmadik negyedéves rekordalacsony – 1269 felszámolási eljárás – értéket.

Az adóhatóság és a követeléskezelők ugyanakkor nem lassítottak a második negyedévben sem. Áprilistól júniusig 17115 cég ellen indult végrehajtási eljárás, ami nagyságrendileg megegyezik az első negyedéves értékkel, de a hosszú távú tendencia növekedést mutat. Összességében tehát még mindig sok a végrehajtás, a felszámolás és a megszűnés is, van tere a hazai cégstruktúra stabilizálódásának. Remélhetőleg a fluktuáció csökkenése hosszabb távon is kitart, és a vállalkozások élete kiszámíthatóbbá válik.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) második negyedéves értéke átlagosan 9-10 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Tolna, Zala és Békés megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Pest megye produkálta.