Az ombudsman 2015-ben 140 jelentést adott ki, amelyek közül mintegy ötven ügyben kezdeményezte valamely jogszabály módosítását vagy a jogi környezet áttekintését. 2016 első felében is arányaiban közel ugyanennyi jogalkotási javaslat született. A javaslatok közel kétharmadát fogadta el a jogalkotó – közölte a Magyar Nemzet kérdésére az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az ombudsmani hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, vannak olyan ügyek is, amelyekben nem értett egyet a biztos javaslatával az érintett minisztérium. Ilyenkor hiába szólítja fel törvényalkotásra az ombudsman az adott szaktárcát, a minisztérium nem teljesíti a kérést.

Ilyen ügy volt például a biztos szerint a szakápolás rendszere a szociális intézményekben, de nincs még megnyugtató megoldás a védőnői szolgáltatás igénybevételének ügyében sem és elmaradt a nevelőszülői hálózatokban a pszichológus alkalmazásának jogszabályi előírása is.

A biztos jelentéseinek hatására ugyanakkor számos fontos módosítás született. Így például az ombudsman kezdeményezésére került ki a munka törvénykönyvéből az a szabály, amely nem minősítette munkában töltött időnek a 30 napot meghaladó keresőképtelenség időtartamát. A szóban forgó rendelkezés szerint amennyiben a munkavállaló 31 vagy annál több napot volt beteg egy évben, akkor a betegszabadság nem számított munkában töltött időnek, így arra az időre nem járt arányosan a szabadság sem. A jogszabályt tavaly év elején módosította a kormány.

Az ombudsman javaslatának eleget téve egyértelműsítette a kormányzat a gyógyszertári ügyelet és készenlét szabályait is. Székely László ebben az ügyben azért indított vizsgálatot, mert egy hozzá forduló gyógyszerész kifogásolta, hogy anyagi kompenzáció nélkül kötelezhetik ügyeleti, készenléti szolgálatra a gyógyszertárakat. A problémát idén tavasszal orvosolták.

Szintén a biztos kezdeményezésére vált lehetővé, hogy a cselekvőképtelen és a cselekvőképességében a munkaviszonnyal összefüggő ügycsoportban részlegesen korlátozott személy is nyilvántartásba vehető legyen álláskeresőként. Figyelembe vették az ombudsman megállapításait az igazságügyi szakértőkről szóló törvény megalkotása során is, valamint több oktatási jogszabály is az ő javaslatai alapján módosult, így például neki köszönhetően csökkentették a felsőoktatási felvételi eljárás jogorvoslati határidejét is, mivel korábban akár ősz végéig is eltarthatott az eljárás, jócskán belelógva a tanévbe.

Az eredmények között érdemes megemlíteni azt is, hogy a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai osztályának azonnali felújítására 40 millió forintot csoportosított át a kormány, miután az ombudsmani hivatal lesújtó képet adott az intézmény állapotáról, és az osztály bezárását javasolta.