Áprilisban írországi utazása során egy család szállásán felfedezte, hogy egy füstjelzőbe rejtett kamerával élőben közvetítik őket a neten – írta a HVG Tech rovata. A Kaspersky Lab ennek kapcsán hívja fel a figyelmet arra, hogy titkos megfigyelés egyre gyakoribb veszélyt jelent az utazókra.

A kamerákon kívül olyan digitális eszközöket is támadnak, mint a laptopok és telefonok, valamint az ezeken tárolt információk.

A kiberbiztonsági vállalat kutatói saját tapasztalataik alapján készítettek egy listát, melyen sorra veszik az utazás során felvetődő biztonsági kockázatokat, valamint azt is, hogyan kerülhetjük el ezeket praktikus és egyszerű módszerekkel.

A szakemberek javaslata alapján

egyszerűen észrevehetjük a rejtett kamerákat és mikrofonokat például egy olyan online felületen is beszerezhető eszköz segítségével, amelyben beépített rádiófrekvencia szkenner, illetve fénykibocsátó diódák és vörös üveg van. Ez az eszköz kimutat minden olyan forrást, ami elektromágneses hullámokat bocsát ki (ilyen a legtöbb vezeték nélküli poloska és kamera), majd ezek alapján megkereshetők a rejtett kamerák.

Hasznos tudni azt is, hogy más felületekhez képest a kamera lencséje sokkal erősebben veri vissza a fényt, így azt a kamerának látszó tárgy felé irányítva, majd a vörös üvegen keresztül nézve egy fényes vörös pont lesz látható.

De akár a telefonját is használhatja olyan kamerák kiszúrására, amelyek infravörös megvilágítást használnak, ugyanis a mobil kamerái felismerik az infravörös sugárzást. (Néhány eszközben, például az iPhone-okban, túl erős az infravörös filter, így ezekkel nem működik ez a trükk.)

Zavaró háttérzaj keltésével pedig egyszerűen elkerülhető, hogy rejtett mikrofonnal hallgassák le.

A Noisli nevű, számítógépekre és telefonokra is telepíthető program segítségével olyan hangokat lehet lejátszani, mint a csapból folyó víz – a Kaspersky Lab szakértői szerint ezek a hangok szinte minden felvételt megzavarnak.

A személyes dolgait, beleértve elektronikai eszközeit felügyelet nélkül, vigyen magával mindent, ha elhagyja hotelszobáját – figyelmeztetnek a biztonsági kutatók. Akik szerint az is fontos, hogy minden eszköz legyen jelszóval védett.

A Kaspersky Lab szerint

az adatforgalmazás lehallgatásának kockázata csökkenthető, ha kerüljük a vezeték nélküli eszközök (például ilyen egér és billentyűzet) használatát.

Már-már kémfilmekbe illik a kétirányú tükrök – avagy a filmbéli kihallgatószobákból ismerhető detektívtükrök, melyeken a másik oldalról át lehet látni –, de érdekességként azt is elárulták a kutatók, hogyan ismerhetők fel az ilyenek.

Tegye az ujját a tükör felületére: ha rést lát az ujja és a tükörkép között, akkor az egy normális tükör. Ha nincsen rés, akkor valószínű, hogy kétirányú tükörrel találkozott.

Kezdjen el használni VPN szolgáltatást – több ingyeneset is talál –, amellyel titkosíthatóak az elküldött és beérkező adatatok akár folyamatosan, akár csak olyan esetekben, amikor a biztonság különösen fontos. Ilyen lehet például, amikor nem biztonságos wifihálózatra kell csatlakoznia a hotelben vagy a bérelt apartmanban.