A kormány honlapjára felkerült tervezet szerint az új szisztéma bevezetésének további előnye, hogy a számlát befogadó vállalkozás is gyakorlatilag valós időben értesül a számára kiállított számla létrejöttéről és tartalmáról, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel az ügyintézést.

A számlázás online adatszolgáltatási rendszerének fejlesztése összességében 18,5 milliárd forintnyi költségvetési forrást igényel, amelyhez a fejlesztés lezárását követően éves szinten további 300 millió forint, majd 1,22 milliárd forint üzemeltetési költség társul. A jogszabálytervezet értelmében a programnak a kiállított számla vagy azzal egy tekintet alá eső okirat legalább az áfatörvény szerinti kötelező adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére.

A tervezet értelmében a számlázóprogramnak képesnek kell lennie adatok elektronikus szolgáltatására az adóhatóság felé az újonnan kiállított számlákról, valamint a sztornó és módosító számlákról is. A jogszabály meghatározza, hogy a számlázóprogrammal kiállítandó számlákról mely időponttal kell adatot szolgáltatni. A hatályos szabályok értelmében a számlázóprogramot használó adóalanyoknak be kell jelenteniük az általuk használt számlázóprogram adatait a használatának megkezdésekor és a használatból történő kivonásakor.

Tekintettel arra, hogy a számlázóprogramok online adatszolgáltatása esetén ezeket az adatokat a program továbbítania fogja az adóhatóság részére, külön bejelentésre ez esetben nem lesz szükség. A bejelentési kötelezettség fenntartását az indokolja, hogy az adatszolgáltatást csak meghatározott áthárított adót tartalmazó számlák esetében kell teljesíteni, így lesznek olyan adóalanyok, amelyek egyelőre nem kötelezettek online adatszolgáltatásra számlázóprogram használata esetén.

Ha elfogadják és kihirdetik, a rendelet 2018. július 1-jén léphet hatályba. Az eredeti tervek szerint a számlázórendszerek Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való bekötését idén júliusra időzítették – legalábbis voltak erre utaló hivatalos nyilatkozatok. A nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára, Tamásné Czinege Csilla korábban a Magyar Időknek arról számolt be, hogy az elektronikus számlázás majd összekapcsolódik a közúti áruforgalmat szintén elektronikusan ellenőrző rendszerrel. Utóbbi, vagyis az ekáer arra alkalmas, hogy az idehaza közlekedő teherautók útját nyomon kövessék, a szállítmányokról információt szerezzenek.