A közleményben azt írták, az ELTE áprilisban a Jessup nemzetközi jogi perbeszédversenyen is első helyezést szerzett, ezzel a világ első olyan egyeteme lett, amely egy évben mindkét versenyt megnyerte.

Az ELTE csapata a korábbi években már nyert egyéni díjat, valamint kiváló pontszámokkal jutott tovább a legjobb csapatok közé, azonban ez az első alkalom, hogy a magyar csapat - Balogh Dóra, Máté Dávid, Schultz Balázs és Tóth Franciska - a döntőben mérethette meg magát és legyőzte a korábbi években többször is bajnoki címet szerzett University of Leiden csapatát - emelték ki.

Hozzátették:

a versenyen az alperesi oldal elnyerte a legjobb alperesi szóbeli szereplésért járó első díjat, Tóth Franciska kapta a legjobb szónok díját, a csapat felperesi oldala pedig hetedik helyezett lett.

A magyar versenyzőket dr. Kajtár Gábor, a nemzetközi jogi tanszék adjunktusa és dr. Sulyok Katalin tanársegéd készítette fel 42. alkalommal megrendezett perversenyre, ahol a csapat az elődöntők során Hollandia, Franciaország, Bulgária és Törökország ellen mérkőzött meg. A döntőben a csapatnak az alperesi oldalon kellett érvelnie - ismertették.

Az idei jogvita két fiktív állam között zajlott a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Az alapvetően államfelelősségi, emberi jogi és diplomáciai jogi kérdéseket felvető nagy futballmeccs-ügyben az alperes Brolin, egy nagyobb népességű, nagyobb területű állam csap össze a felperes Tenoviával, a kisebb népességű és területű, erős vallási hagyományokkal rendelkező állammal – írták az ELTE oldalán olvasható beszámolóban.