Több mint 12 ezer olyan társas vállalkozást tartanak nyilván Magyarországon, amelynek székhelyét székhelyszolgáltatóknál jegyezték be – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztálya – ez az összes működő társas vállalkozás mintegy 2 százaléka – írta a Világgazdaság Online. Az e szolgáltatást nyújtó cégek tevékenysége főként az, hogy átveszik és a megadott címre továbbítják az adózóknak érkezett küldeményeket.

A NAV tájékoztatása szerint a székhelyszolgáltatás a közép-magyarországi régióban a legjellemzőbb, azon belül is Budapesten.

Míg 2017-ben 10 430 adózó jelezte az adó­ható­ság­nál, hogy székhelyszolgáltatást vesz igénybe, tavaly csak 2402 cég. A csökkenés okaira a NAV nem tért ki.

A változáshoz köze lehet annak, hogy a vonatkozó szabályozás 2018 nyarának közepétől hatályos főszabálya szerint adott társaság csak a saját tulajdonú ingatlanát használhatja székhelyszolgáltatásra. Mivel pedig a legtöbb ilyen szolgáltató bérelte az irodáit, a változás miatt többen felszámolhatták tevékenységüket. Egy másik magyarázat lehet a jelenségre, hogy 2017-ben minden vállalkozásnak be kellett jelentenie, ha székhelyszolgáltatást vett igénybe, azoknak is, amelyek ez alól korábban mentesültek.

Annak kapcsán, hogy a székhelyszolgáltató központokban bejegyzett vállalkozások milyen mértékben érintettek az adótartozások felhalmozása terén, a NAV arról számolt be, hogy „a felszámolás, végelszámolás vagy megszűnés alatt álló, százmillió forintnál nagyobb folyószámla-hátralékkal rendelkező adózók 3,2 százalékát” regisztrálták székhelyszolgáltatók címén. Vagyis a közterheket nagy tételben nem befizető cégek ezres feketelistáján körülbelül harminc cég bújik meg székhelyszolgáltatóknál.

A NAV ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy

fokozott figyelmet fordít a székhelyszolgáltatókhoz bejelentkezett adózók vizsgálatára: kockázatelemzései során önmagában kockázati paraméternek minősíti, ha egy vállalkozás székhelyszolgáltatóhoz bejegyzett címen működik.