A családok számára nyújtott támogatásokhoz és egyes élethelyzetekhez kapcsolódó eljárások egyszerűsítéséről című 1203/2019. (IV. 17.) Korm. határozat egyebek mellett lefekteti - amint arról a Portfolió beszámolt:

  • az újszülöttek életkezdési támogatását (ez az az összeg, amit Start értékpapírszámlára helyez a kincstár, ami Babakötvény vásárlása esetén hozzáadódik a befektetésekhez) 2020. január elsejétől hivatalbóli okmányellátással és az alanyi jogon járó családtámogatások automatikus igénylésének biztosításával támogatják (A szükséges 365 millió forint rendelkezésre állásáról a pénzügyminiszternek kell gondoskodnia.)
  • a vezetői engedély igénylésére és kiállítására, érvényességének meghosszabbítására, valamint a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére és az adatok elektronikus továbbítására vonatkozóan a belügyminiszter koncepciót dolgoz ki
  • az elhalálozást követő, ahhoz kapcsolódó eljárások lefolytatásához vagy megindításához szükséges folyamatok teljes körű elektronizálása és automatizálása valósuljon meg
  • teljes automatizálás a házasságkötéshez kapcsolódó eljárások lefolytatásához vagy megindításához
  • a kormány egyetért az elektronikus személyazonosító igazolvány továbbfejlesztésével.

95 millió forint értékben kell Varga Mihály pénzügyminiszternek forrást biztosítania arra, hogy a lakcímadatok és személyi azonosító adat megjelenjen az elektronikus személyazonosító igazolványon. Egyéb fejlesztésekre pedig további 775 millió forintot kell rendelkezésre bocsátania.

A belügyminiszternek azt is meg kell vizsgálnia a Magyar Nemzeti Bank bevonásával, hogy az elektronikus tárolóelemmel rendelkező személyazonosító igazolvány képessé tehető-e arra, hogy az azonnali átutalások kapcsán fizetési megbízások indítására szolgáljon. Ez utóbbira a kormányhatározat május 31-et jelölte meg határidőként. A határozat felkérte az MNB elnökét, hogy ebben a feladatban működjön közre.