Dr. Varga Judit november 25-én a Facebook-oldalán azt írta: az Európai Unió Bírósága kedden megerősítette, hogy Hollandiában az ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja, ezért függetlenség hiányában nem tekinthetőek "igazságügyi hatóságnak".

A miniszter szerint

a bíróságnak abban kellett állást foglalnia, hogy a holland ügyészek megfelelnek-e a "végrehajtó igazságügyi hatósággal" szemben támasztott követelményeknek az európai elfogatóparanccsal kapcsolatos eljárásokban.

Az Európai Unió Bírósága szerint - folytatta dr. Varga Judit - az elfogatóparanccsal kapcsolatos határozatokat olyan igazságügyi hatóságnak kell meghoznia, amely megfelel a hatékony bírói jogvédelem követelményeinek, köztük a függetlenség garanciájának.

A holland ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja. Ezért nem tekinthetőek "végrehajtó igazságügyi hatóságnak" - fűzte hozzá.

Dr. Varga Judit jelezte azt is, hogy a holland ügyészek, mint minden uniós tagállam ügyészei, fontos szerepet játszanak az EU pénzügyi érdekeinek védelmében.

"És most papírt kaptak arról, hogy nem függetlenek" - írta az igazságügyi miniszter, majd nyilvánvalóan a Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatos, sérelmezett EU-eljárásokra utalva irónikusan megjegyzi: az Európai Bizottság "bizonyára alig várja, hogy aktiválhassa a jogállamisági kondicionalitást Hollandiával szemben".

(Az EU Bíróságának idézett dokumentumát még nem ismerjük.- A szerk.)

Címfotónk: a holland ügyészség központja, Hágában