Az olvasó, aki abban a reményben veszi kézbe a könyvet, hogy bepillantást nyerhet a hajdani házasságok hálószobatitkaiba, részese lehet a budapesti házasok mindennapjainak, maga is átélheti a korabeli házas viszályok feszültségét, csalódni fog. Ez a könyv nem egyszerűen a 19. századi fővárosi házasélet zavarairól, hanem mindenekelőtt arról szól, hogy milyen szerepet játszott a házasságok szabályozásában, közelebbről a házassági konfliktusok kezelésében a jog, valamint a jogot előállító aktorok - az államtól kezdve, a bíróságokon át, egészen az érintett férjekig és feleségekig.

A vonatkozó tanulmány hamarosan újabb szempontokkal bővülhet, ugyanis a Budapesti Ügyvédi Kamara megállapodott a Budapesti Fővárosi Levéltárral a levéltári anyagok átadásáról, amelynek része azok az iktatókönyvek is, amelyek a szegényvédelmi kirendelésekben szerepet vállalt ügyvédek és ügyek felsorolásait tartalmazzák - írj a BÜK elektronikus hírlevele.

A kötetet 2019. március 7-én mutatják be a Budapest Főváros Levéltárának Gárdonyi Albert termében (1139 Budapest, Teve utca 3-5.). A kiadványt hamarosan a Kamara Könyvtárában is el lehet érni, de megvásárolható a Fővárosi Levéltárban és a Penna Könyvesboltban (Magyar utca) is.

(Foto: illusztráció - Történettudományi Intézet- MTA)