Meghívták dr. Polt Péter legfőbb ügyészt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága ülésére, hogy adjon magyarázatot az OLAF által is vizsgált Elios-ügyben az ügyészség magatartására, de február 19-én délután Inge Gräβlenek, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottság elnökének levelet címezve dr. Polt Péter azt írta: „a szoros határidővel és előzetes egyeztetés nélkül történt meghívásnak” nem tesz eleget.

S hogy általában mi a feladata az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának, és hogy milyen ügyekben vizsgálódik, arról a bizottság elnöke, Inge Gräβle egy video-filmben ad betekintést, amit ezen az internetes oldalon magyar felirattal lehet megnézni ( jobb hasáb, "Köszöntő" képre kattintva).

Az interjúban Inge Gräβle (képünkön) elmondja: számos feladatunk van, amelyek közül az első a Szerződésen alapul: a Bizottság és más uniós intézmények és szervek kiadásainak vizsgálata. Az éves uniós költségvetés mintegy 150 milliárd eurót tesz ki, és megvizsgáljuk, hogy az előirányzatokat a rendeltetésüknek megfelelően használták-e fel, és hogy a nemzeti és az európai jog elfogadásra került. Az előirányzatok 80% -át a tagállamok költik el, míg a mintegy 13% -át világméretű kiadások és 7% -uk az uniós intézmények igazgatási kiadásai teszik ki. A szavazást megelőzően a bizottság meghallgatja a biztosokat, kérdéseket tesz fel a költségvetési címsorokkal kapcsolatban, és megpróbálja megállapítani, hogy a pénzt a megállapodás elején költik-e el. A kitűzött célok? A forrásokat hatékonyan használták? Mindenekelőtt láthatjuk, hogy elérték a kívánt eredményeket? Az Európai Csaláselleni Hivatal (OLAF) és az Európai Beruházási Bank Luxemburgban szintén a mi hatáskörünkbe tartozik. Feladatunk végrehajtásakor mindenekelőtt az Európai Számvevőszékre támaszkodunk, amely jelentéseket küld nekünk, beleértve a költségvetés végrehajtásáról szóló éves jelentését, valamint az egyedi kérdésekről és szakpolitikai területekről szóló különjelentéseket. Ez valóban nagyon összetett feladat. Úgy vélem, hogy a költségvetési ellenőrzés nagyon fontos a polgárok számára; tudni akarják, hogy a pénzükkel jól gazdálkodtak. Ez a helyzet például Németországban: a németek örömmel adják a támogatást, ám szeretnék látni annak eredményeit is, hogy lássák, annak eredményeként a helyzet valóban javult. Mindent meg kell tennünk, hogy ezt elérjük. Ez a politikai kihívás, amellyel szembe kell néznünk a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban. Az a célunk, hogy a hibák fellelésével azok kijavításához nyújtsunk segítséget.

Dr. Polt Péter szerint a sajtóhírek alapjául szolgáló európai parlamenti bizottsági tag Facebook-bejegyzése azt a „hamis látszatot kelti, hogy a magyar ügyésznek megjelenési, sőt beszámolási kötelezettsége lenne” a Bizottság felé. Ez politikai dimenzióba helyezi a meghívást, ami így az EP választási kampányhoz köthető, vélekedett levelében a legfőbb ügyész. A politizálást pedig az ügyészségnek, mint írja dr. Polt Péter, tiltja az Alaptörvény.

Ennek megfelelően még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon.

Az alábbiakban olvasható dr. Polt Péter válaszlevele, amelyet február 19-én tett közzé az ügyészség.hu: