Címfotónk a tavalyi ügyvédfesztiválon készült.

Ahogy szokták mondani: rohanó világunkban szinte önmagunk foglyaiként, alig marad másra időnk, mint a munkára. Van ennek - ügyvédekről szólva - részben hivatásbeli elkötelezettségből fakadó mozzanata, de sokszor csupán arról van szó: a valójában csak és kizárólag saját munkájából élő ügyvéd minden idejét felemészti bonyolult és összetett feladatainak ellátása, az egyre több kötelezettségegel járó adminisztráció elvégzése, az egyre nagyobb szakmai elvárásokat követelő igényrendszernek való megfelelés. Jószerivel sztinte lélegzethez sem jutnak. Rohamosan csökken aszellemi-lelki-fizikai feltöltekezésre szánt idő mennyisége, a családra fordítható figyelem. Dr. Mile Attila - mindezt felismerve, s mint ügyvéd, a jelenséget magán is tapasztalva, 2015-ben gondolt egy nagyot és néhány barátjával életre hívta létrehozta az Ügyvédfesztiválnak elnevezett rendezvényét. Ezt az elnevezést adta a rendezvénynek - ami egyben a célt is megjelöli: Egynap - valóban egymás között. Idén rendezi meg immár ötödik alkalommal. Hogy az egymástól - szerinte - eltávolodó kollégák egy kicsit egymásra találjanak. Vajon eddig mindez hogyan sikerült neki?

* * * * * * * * * * * * *

Időpont: 2019. június 1. (szombat) 09:00-24:00

Helyszín: Noszvaj (a Bükk déli kapujában, Egertől tíz kilométerre), Szomolyai-úti pincesor

A tervezett program:

 • 8.00-tól érkezés, welcome drink, ismerkedés
 • 12.00 ebéd
 • 14.00 Soul&Coffe - Jana Shabes énekesnő fellépése
 • 17.00 APO - Budapesti Ügyvédi Kamara színtársulatának előadása
 • Az Év Ügyvédsüteménye-díj átadása (nevezés délelőtt a helyszínen)
 • 18.30 Nani on The Run koncert
 • 19.00 vacsora
 • 20.00 utcabál hajnalig

Részvételi díj: 10.000 Ft
Szállás: mindenki egyénileg foglalja, javasoljuk ezt a weboldalt, ahol mindenki a saját igényeinek megfelelőt tud választani.

Étkezés:

 • ebéd és vacsora: egytálétel házi savanyúsággal.

Italok egész nap folyamatosan, korlátlanul:

 • kékfrankos barrique 2014, kékfrankos rosé, olaszrizling,
 • szőlőpálinka, barackpálinka, málnapálinka, meggypálinka,
 • üdítők, házi szörpök, szóda, ásványvíz.

A programok a létszám és a helyszín függvényében kis mértékben változhatnak.

* * * * * * * * * * * * *

Dr. Mile Attila


Honnan jött a konkrét ötlet?

- Az Ügyvédfesztivál - immáron évente megrendezésre kerülő - olyan rendezvény, amit magunknak találtunk ki évekkel ezelőtt, néhány barát spontán borozgatásából nőtte ki magát noszvaji borászatom pincéjében: szervezzük meg egymásnak, magunknak, nagyobb körben is! Meg is hirdettük a Facebook „Kollégák” csoporton keresztül. Végül is mindenkinek van egy "jófej" kollégája, akivel szívesen leül poharazni. Aztán minden évben egyre többen jöttünk össze, az ország minden szegletéből. Ma már ott tartunk, hogy a nagy létszámú részvételre és a hajnalhasadtáig tartó bulira tekintettel a falu fő utcáján húzódó pinceso előtti útszakaszt lezárjuk a rendezvény idejére. Az eddigi programok egyébként olyannyira jól sikerültek, hogy az ott kialakult ismeretségekből gyümölcsöző szakmai kapcsolatok, barátságok, sőt, szerelmek, szövődtek, mi több, házasságok is köttettek.

Miért Ügyvédfesztivál a rendezvény neve?

- Kézenfekvő volt, mivel kizárólag ügyvédek vehetnek részt, és fesztiválhangulat jellemzi a rendezvényt megjelenésében is (exteriőr). Külön műsort is szervezünk, jó énekesekkel, zenekarokkal, versenyekkel. Minden évben bővítjük a fellépők sorát és újdonságokkal is kedveskedünk.

Csak a fővárosi ügyvédek a meghívottak?

- Nem, nem! Sőt, kifejezetten nyitott a rendezvényünk: az országból báhonnan érkező ügyvéd kollégáinkat szeretettel hívjuk és várjuk. Fontosnak tartjuk, hogy az ország különböző régióiban dolgozó kollégák személyes ismerettséget kössenek, így könnyítve a tapasztalatcserét.

Miért csak ügyvédek a meghívottak, családtagok nélkül? Nem szül ez ellenérzéseket?

- Szavazást tartottunk az első rendezvényt követően a kérdésről, és egyhangúlag elvetettük a családok részvételét, hacsak nem a férj is, feleség is ügyvéd...

Mik az eddigi tapasztalatok?

- Aki egyszer jön, minden évben visszajár és hozza legalább egy kollégáját is. A résztvevők köre hatványozottan nő. Tavaly mintegy 150 résztvevőt láttunk vendégül, ami meghaladja a BÜK közgyűlésének átlagos létszámát is...

Mi a legfőbb titka az Ügyvédfesztivál sikerének?

- Azért jönnek a résztvevők, mert nem egy szokásos szórakozási alkalomnak lehetnek részesei, hanem egyfajta baráti házibuliban érezheti találja magát minden kolléga, s ahol mindenki az én személyes vendégemnek érezheti magát. Minden érkezőt egyenként köszöntünk, üdvözlünk és mutatunk be a társaságnak. Mindenkire egyéni figyelmet fordítunk a jelentős létszám ellenére is! Nincs különbség egyszemélyes ügyvéd vagy nagy irodát fenntartó kolléga közt, aki eljön egyenlőnek érzi magát minden vendéggel, a kamarai elnökkel is, amikor egymás mellett kanalazgatják a pörköltet.

- Természetesen a bulik során, ahogy lenni szokott, minden évben születnek legendás, derűs történetek, amelyek aztán szájhagyomány alapján terjednek, s teszik barátságossá, vonzóvá, érdekessé ezt a rendezvényt.

- Nincsenek kötelező formaságok, mindenki szabadon ismerkedhet és beszélgethet egy pohár ital vagy harapnivaló mellett. Nincsenek kötelező programok: aki akar, egész nap a pálinkás-pult mellett tölti az időt, vagy éppen kedvenc asztaltársaságával kvaterkázik, vagy koncerteket hallgat. A gördülékenyebb kapcsolatépítés érdekében egyik évben kitaláltuk, hogy mindenki kapjon a regisztrációja mellé egy Nem ismerek senkit kitűzőt, mert fontosnak tartjuk, hogy a kollégákat ne tartsa vissza az a körülmény, hogy ismeretlenként érkeznek. Ez nem zárt baráti kör, hanem kifejezetten az ügyvédek ismerkedését, közösségi életük fejlesztését célzó rendezvény.

- Bevontuk a rendezvénybe a közismert pszichiáter, Csernus Imre 100m-re lévő Csendülő nevű kávézóját, amelynek az udvarán kialakított amphiteatrum színpadán jazz & soul koncertet lehet hallgatni. Kialakult az a szokás, hogy a kolléganők házi süteményeiket kínálják büszkén, ezért süteményveresnyt szervezünk ettől az évtől. Idén először kihirdetjük az Év ügyvédsüteménye-vándordíjat, amelyre a helyszínen lehet nevezni egy tepsi mennyiségű bármilyen házisüteménnyel. Háromtagú zsűri fogja végigkóstolni a versenyzők finomságait.

Az ilyen és hasonló társasági alkalmaknak milyen jelentősége, szerepe van az ügyvédségnek, mint közösségben élő hivatásrendnek? Kérdezzük úgy is, mint aki maga is ügyvéd és aki a tavaly decemberi választások óta a BÜK elnökségi tagjaként immáron részletekbe menően, "belülről" is jól ismeri a hivatásrendi állapotokat?

- Sajnos a kollégák eltávolodtak egymástól. Ennek egyik oka az, hogy jelentősen megnövekedett a a kamarai taglétszám, és egyre kevesebben ismerik egymást. A másik ok pedig a elektronikus kapcsolattartáson túl, az új jogszabálydömping és a megnövekedett adminisztrációs teher, ami jelentős többletidőt rabol el az életünkből, így kevesebbet tudunk fordítani szeretteinke és egymásra. Ezért fontosnak tartom, hogy legyen minél több , a társasági életet gazdagító esemény, az ügyvédek találkozzanak beszélgessenek egymással, eszmecserét folytassanak a legkötetlenebb, baráti körülményekközött is szakmai, kamarai, vagy akár világnézeti kérdésekben is. Szomorúan konstatálom, hogy eltűntek az ügyvéd-közéleti események az utóbbi években. A BÜK elnöksége ezen rendezvények újraszervezését is zászlajára tűzte.

- Szakmai körünkben ez az Ügyvédfesztivál az egyetlen, évek óta töretlen, egyre növekvő népszerűségű, teljes egészében önszerveződő rendezvény, ami egyre jelentősebb létszámmal büszkélkedhet. Mindig büszkék voltunk rá, hogy intézményi, szponzori támogatás nélkül tudjuk megszervezni.

Milyen jótanáccsal látná el azokat, akik akár ennek a beszélgetésnek a nyomán úgy határoznak, ellátogatnak Noszvajra, az Ügyvédfesztiválra?

- A következőket mondanám: a) Ne aggódj, hogy nem ismersz senkit! Az rendezvényen Nem ismerek senkit kitűzőt kapsz és bátran beszélgethetsz bárkivel. b) Öltözz kényelmesen, évszaknak megfelelően, nincs semmilyen öltözködési előírás. c) Aki útitárssal szeretne utazni, posztolja bátran a szándékát Facebook-os oldalunkon, ez a módszer minden évben sikeresen működik. d) Évekkel ezelőtt, a részvevők által hozott közös döntés, hogy nem családi rendezvény az Ügyvédfesztivál.