Kapcsolódó korábbi közleményünk:

* * * * * * * * * * * * * * *

Dariusz Zawistowski január 15-re időzítette lemondását, az ez alkalomból kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy munkaviszonya éppen a KRS-ről szóló törvény hatályba lépése előtt egy nappal szűnik meg - jelentette az MTI.

Lukasz Piebiak igazságügyi miniszterhelyettes a PAP hírügynökségnek nyilatkozva "elkésett tiltakozási gesztusnak" minősítette Zawistowski lemondását, rámutatva arra, hogy a KRS a jelenlegi összetételben úgyis hamarosan befejezi munkáját.

A lengyel elnök december végén aláírta a lengyel igazságügyi reformot előkészítő, a legfelsőbb bíróságról és a KRS-ről szóló két törvényt.

A KRS-ről szóló törvény értelmében a testület hivatali időszaka márciusban ér véget, új tagjait februárban választják meg. A 25 tagú KRS 15 bíró tagját az alsóház fogja megválasztani, mégpedig egy olyan jelöltlistából, amelyet a parlament igazságügyi bizottsága legalább 25 bíró, illetve legalább 2 ezer állampolgár által támogatott javaslat alapján állít össze, és amelyen minden parlamenti frakció legalább egy jelöltje szerepelne. Ellenzéki pártok azonban kilátásba helyezték, hogy nem állítanak jelölteket.

A KRS bíró tagjait az első fordulóban háromötödös többséggel, eredménytelen szavazás esetén a második fordulóban abszolút többséggel választják.

A KRS bírái alkotmányellenesnek tartják azt, hogy utódaikat a parlament fogja megválasztani, eddig ez ugyanis kizárólag a bírói szervezetek hatásköre volt.

A KRS bíró tagjai korábban arra hívták fel a lengyelországi bírákat, hogy ne pályázzanak az újonnan összeállítandó testületbe . Piebiak viszont pénteken közölte, hogy több jelöltről tud, akik már össze is gyűjtötték kollégáik között a jelöltségükhöz szükséges aláírásokat.

Mint ismeretes: az Európai Bizottság december végén úgy döntött, hogy az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást kezdeményezi Varsóval szemben , többek között a folyamatban lévő lengyelországi bírósági reform miatt.