A nemzetközi jogvédő szervezetet 195 országot vizsgált meg idén, felmérve a demokratikus rendszer állapotát ezekben az államokban – írta az Index. A Freedom House 2019-es világjelentésében a vizsgált országokból 86-ot minősítettek szabadnak, 59 a részben szabad kategóriába került, 50 pedig a nem szabad kategóriába.

Idén Magyarország már csak 70 pontot kapott, tavaly óta újabb két ponttal rontva demokratikus eredményein. A szervezet szerint legalábbis az általános szabadságjogok, a politikai szabadságjogok, valamint a civil társadalmat érintő minősítések területén is romlott a magyar helyzet.

A világjelentés egy bekezdése külön is említi Magyarországot, úgy magyarázva a besorolás rontását, hogy a Fidesz kormánya hatalomra kerülésük óta és 2018-ban még tovább rombolta a demokratikus intézményeket, méghozzá az ellenzék, a média, a vallási csoportok, a civil társadalom korlátozásával, illetve totális ellenőrzésével. A Freedom House szerint 2010 óta sérültek a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek, továbbá a magánszektor és a menedékkérők jogai is.

A nemzetközi jogvédő szervezet már tavaly is úgy találta: az EU legkevésbé demokratikus országa Magyarország. Akkor a 100 pontos skálán Magyarország 72 pontot kapott, ami az uniós országok közül a legrosszabb volt, még az utánunk következő, második legrosszabb Bulgária is elérte a 80 pontot. Románia 84, Lengyelország 85, Horvátország 86, Szlovákia 89, Csehország és Szlovénia 93, Ausztria 94 ponton állt akkor. Az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött állt, ők tehát a világ legdemokratikusabb országai közé tartoztak, éppen úgy, ahogyan idén.

Minderre a Kormányzati Tájékoztatási Központ úgy reagált: „a Freedom House a Soros-birodalom tagja, Soros pénzeli, és most Soros választási kampányát szolgálja.” Szerintük az FH „a többi Soros-szervezettel együtt azért támadja Magyarországot, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak”.