Az EP közölte: az alkalmassági kritériumok lazításával még több állampolgár élvezheti a .eu domain előnyeit, főként a fiatalok, de szervezetek, nagyobb cégek, kis- és középvállalatok vagy civil szervezetek is. Ha a domain neve rágalmazónak, rasszistának vagy a közbiztonsággal, közérdekkel ellentétesnek bizonyul, be kell zárni.

Fredrick Federley (liberális, svéd) jelentéstevő (képünkön) elmondta: „hiszem, hogy a domain név a digitális egységes piac segítségére lehet azzal, hogy erősíti az online európai identitást és támogatja a határokon átívelő együttműködéseket online is. A döntéssel erősebb kritériumokat fogalmaztunk meg, amelyekkel blokkolni lehet a veszélyesnek ítélt honlapokat, ezzel is egy újabb jogállamisági garanciát biztosítva” - mondta el.

A .eu felső szintű domain a nyolcadik legnagyobb az interneten, 2017-ben több mint 3,8 millió regisztrációt rögzítettek.

Ki kérelmezhet .eu-t?

  • európai állampolgárok, tartózkodási helytől függetlenül
  • harmadik országbeli állampolgárok, akik valamely uniós tagállamban tartózkodnak, vagy olyan harmadik országban, amely tagja az Európai Gazdasági Térségnek (EGT)
  • vállalatok, amelyeket valamely uniós tagállamban alapítottak, vagy olyan harmadik országban, amely tagja az EGT-nek
  • szervezetek, amelyeket valamely uniós tagállamban alapítottak, vagy olyan harmadik országban, amely tagja az EGT-nek

Előnyei

Az uniós állampolgároknak a .eu domain egy olyan hely lehet a kibertérben, ahol fogyasztói és személyiségi jogaikat az európai szabályoknak és irányelveknek megfelelően védik.

A vállalatoknak a .eu honlapok segítenek megerősíteni jelenlétüket és láthatóságukat az interneten, mind az uniós egységes piacon belül, mind a világpiacon.