Honlapján közzétett tanulmánya elkészítésével a szervezet - mint leszögezi - "a magyarországi demokrácia állapotának javítására, a jogállamiság megerősítésére, valamint a korrupció mértékének érdemben történő csökkentésére szolgáló javaslatok megfogalmazására" vállalkozott.

A TI Magyarország ismerteti azokat az elképzeléseket is, amelyek megvalósításával helyre lehet állítani a hatalmi ágak tényleges szétválasztásán és az állami intézmények egymást kölcsönösen kontrolláló működésén alapuló jogállamot. Ez a korrupció elleni küzdelem és a működőképes piacgazdaság sikerének is előfeltétele - hangsúlyozzák.

Az alkotmányos kibontakozás - állapítják meg - kizárólag az alapvető jogokat és az ezek érvényre juttatására rendelt intézményeket meghatározó jogszabályok módosításával lehetséges. Ehhez viszont kétharmados országgyűlési többségre van szükség.

A TI Magyarország javaslatai - önértékelésük szerint - politikailag semlegesek, ezért azokat véleményük szerint bármely párt(ok) életbe léptetheti(k). "A jogállam nemcsak intézmények és szabályok összességén, hanem önkorlátozó és az autonómiák tiszteletére képes emberi magatartáson is múlik" - szögezik le.

Mint írják: "az új alkotmányozás végrehajtóinak felelőssége az, hogy a közjogi tisztségviselők új generációjának kiválasztása során az e követelmények teljesülését is biztosító szakmai és integritási feltételeket támasszanak és gondoskodjanak ezek érvényesüléséről".

A teljes tanulmány ide kattintva érhető el.