Az Intézet számos olyan bejelentést fogadott, amely kéretlen levél formájában terjedő, a levél címzettjeire vonatkozó kompromittáló képekre hivatkozva a felhasználóktól pénzt követelő, zsaroló tevékenységről szólt. A támadók a nyíltan elérhető információk birtokában próbálnak nyomást gyakorolni az áldozatokra, azzal a hatásos bevezetővel, hogy az áldozatnak megküldik egy jelszavukat – egyes esetekben a telefonszámukat –, ez által növelve a zsaroló levél hitelességét – figyelmeztetett honlapján a NEIH.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet jelenlegi ismeretei szerint és korábbi tapasztalatai alapján a kompromittáló képek és video felvételeknek nincs valóságtartalma, ez csupán átverés, amely a felhasználók megtévesztésére fókuszál.

Az Intézet semmi esetre sem javasolja a zsaroló tevékenység során követelt díj kifizetését.

Ugyanakkor tanácsolja, hogy:

  • változtassa meg jelszavait,
  • javasolt a hosszú és összetett jelszó használata, amely tartalmaz kis- nagybetűt, számot, speciális karaktert,
  • eltérő szolgáltatásokhoz javasolt eltérő jelszavak alkalmazása,
  • amennyiben van rá lehetőség engedélyezze a kétfaktoros azonosítást,
  • rendszeresen változtassa jelszavait.

E-mail címek lehetséges kompromittálódásának ellenőrzésére a „have i been pwned” weboldal nyújthat segítséget (https://haveibeenpwned.com/).

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet hazai színtéren is szerepet vállal a felhasználók informatikai biztonsági tudatosításában. Ennek érdekében minden héten egy tájékoztató, figyelem felhívó Nemzetközi IT-biztonsági sajtószemlével jelentkezik, valamint tudatosító anyagokat tesz közzé honlapján (https://itbiztonsag.govcert.hu/).

  1. https://itbiztonsag.govcert.hu/files/dokumentumok/8/1_Mindennapi-jelszavaink.pdf
  2. https://eszkoztar.govcert.hu/jelszo
  3. https://itbiztonsag.govcert.hu/files/dokumentumok/8/1_Mindennapi-jelszavaink.pdf
  4. https://itbiztonsag.govcert.hu/dokumentumok/sajtoszemle
  5. https://itbiztonsag.govcert.hu/dokumentumok/kiadvanyok