Az alanyi mentesség bármely áfa alany számára választható, ha a 2018-as összes áfa alapja nem haladta meg a 12 millió forintot. A választásra jogosultak között vannak a 2017-ben átlépni kényszerültek is, nekik nem kell kivárni 2020. január 1-et, az alanyi adómentesség alá való visszatéréshez, elég, ha az összes áfa alap nem haladta meg 2018-ban a 12 milliós határösszeget.

A volt EVA alanyok a „ma született bárányok”. Miután EVA alanyként nem voltak ÁFA alanyok, csupán gyakoroltak egyes áfa szabályokat (pl. áfát tüntettek fel a számlán), ezért az EVA alanyiság elvesztésekor új adóalanynak számítanak, a korábbi, 30 millió forintos forgalom ellenére is kérhetnek alanyi adómentességet.

A visszamenőleges választáshoz egyéni vállalkozónak a 19T101E nyomtatványt, a társas vállalkozások a 19T201T nyomtatvány nyújthatják be, ÁNYK-n keresztül. A kérelem címlapján jelölni kell 2019.01.01-ét, illetve az áfát érintő bejelentés F-02-es lapjának utolsó előtti rovatában "X" feltüntetésével jelölni kell, hogy a beadvány kijavítási kérelemnek minősül. Az adóhatóság – ha annak helyt ad – az alanyi áfa mentesség visszemenőleges választását is határozat meghozatala nélkül bírálja el.

A 12 milliós határértékbe továbbra se számítanak bele az eszközök – különösen az új gépjármű és ingatlan és építési telek – értékesítései, az adómentes szolgáltatások, kivéve az ingatlan, parkolóhely és széf bérbeadást. Nem számít bele a határértékbe a külföldre nyújtott szolgáltatás és a mezőgazdasági tevékenysége körébe tartozó termékértékesítés, vagy szolgáltatásnyújtás sem. A felsorolt teljesítések esetén fel kell számítani az áfát (fordított áfát) és bevallást is kell benyújtani. Az alanyi mentesség mellett benyújtott áfa bevallás havi gyakoriságú.

Az alanyi mentesség esetén nem lehet számviteli bizonylatot kibocsátani, számla helyett. Az alanyi mentesség nem jelent mentesülést az amúgy kötelező pénztárgéphasználat alól.

Egyébiránt Magyarország - a 12 milliós szintre való emelés után is - az alanyi adómentesség terén a középmezőnyben szerepel. A környező országokban mindenhol magasabb az alanyi mentesség határa, egyedül Ausztria tartja a 30.000 EUR értéket. A „régi” EU tagországokban a határérték sokkal magasabb, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is 30 millió forint körüli a határérték.