A sajtóban megjelent elemzések latolgatásai szerint dr. Trócsányi László EU parlamenti taggá választása egyben feltehetően egy EU-biztosi poszthoz vezető állomás lesz. Mindazonáltal tudnivaló, hogy a jelenlegi magyar EU-biztos, dr. Navracsics Tibornak elvben van még esélye biztosi mandátumának "megduplázására" a következő ciklustra is, méghozzá - az EU gyakorlatának megfelelően - egy a jelenleginél jelentősebb biztosi feladatkörben. Ugyanis - megint csak az EU bevett gyakorlata szerint - az új biztosoknak általában kisebb jelentőségű feladatkört adnak, Ha tehát dr. Navracsics Tibor nem lesz a következő ciklusban bármi okból újra biztos, könnyen várhat ez a feladat dr. Trócsányi Lászlóra, valamely "könnyebb" biztosi feladatkörben.

Ez a dolog egyik fele. A másik: vajon ki tölti be azt a fontos feladatkört a hazai kormányban, amit eddig a szakmailag nagy gyakorlattal, kellő nyelvtudással és nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező (többször is képviselte hazánkat nagykövetként, Párizsban, Brüszelben) és rutinos dr. Trócsányi László miniszterként betöltött. A kérdésre természetesen csak találgatások láttak eddig napvilágot, jobban informált és kevésbé hitelesnek tűnő forrásokból egyaránt.

Több elemző tekinti esélyesnek dr. Bajkai István ügyvédet (képünkön), aki a Fidesz több vezető alakját még a Bibó-szakkollégiumból ismeri és a hírek szerint a miniszterelnök családját ügyvédként több perben is képviselte, volt erzsébetvárosi alpolgármester, jelenleg a kormánypárti frakcióban ülő országgyűlési képviselő, ebbéli minőségében a törvényalkotási bizottság alelnöke, továbbá az igazságügyi bizottság tagja, valamint az Igazságügyi bizottság feladatkörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását, valamint a deregulációs folyamatokat figyelemmel kísérő albizottság alelnöke.


A témakörben legátfogóbb hvg-hírelemzés ide kattintva olvasható.

Dr. Bajkai István országgyűlési képviselőként nyilatkozik parlamenti munkájában a HETI-tv Pirkadat című műsorában Breuer Péternek:

Okafogyottá válhat a hetes cikk szerinti eljárás? - Interjú dr. Bajkai Istvánnal az ECHO-tv-ben