Személyes megjelenés nélkül már nemcsak online, hanem telefonon keresztül is lehetőségünk van intézni egyes közigazgatási ügyeinket – áll a magyarorszag.hu közleményében.

Amikor például munkahelyet váltunk, sok esetben rögtön szembesülünk azzal, hogy már az első héten kérik tőlünk az erkölcsi bizonyítványunkat. Ha nem szeretnénk ellátogatni a Kormányablakba vagy nincs időnk sorban állni, ugyanakkor mindenképpen ragaszkodunk az ügyintéző személyéhez, rögtön felmerül a kérdés, ebben az esetben vajon mit tehetünk?

llyen és hasonló helyzetekben nyújthat segítséget a Részleges Kódú Telefonos Azonosítás (RKTA), amely egy olyan azonosítási mód, amelynek használatával már telefonon is intézhetők egyes közigazgatási ügyeink a 1818 Közigazgatási Ügyfélvonal munkatársainak segítségével – írták.

Kiemelték: az ügyintézéshez mindössze egy telefonos azonosítóra van szükségünk, melyet már elektronikusan is igényelhetünk a https://rkta.gov.hu felületen keresztül abban az esetben, ha rendelkezünk valamely más típusú elektronikus azonosítással (pl. Ügyfélkapu, eSzemélyi vagy arcképes azonosítás). A sikeres online regisztrációt követően egy 8 számjegyű telefonos azonosítót kapunk, amelyhez még egy 6 számjegyű jelszóra van szükségünk. Ez utóbbit könnyedén beállíthatjuk a 1818-as Kormányzati Ügyfélvonal 4-es menüpontja alatt. Ezt követően még gyorsabban, még egyszerűbben intézhetjük közigazgatási ügyeinket már telefonon keresztül is.

A kapott telefonos azonosítóval mind hívás közben, mind online azonosíthatjuk magunkat. Így kényelmesen a fotelból, vagy a munkahelyünkre menet, akár a villamosról telefonálva is azonnal intézhetők ügyeink, ezáltal teljes mértékben kiválthatjuk a kormányablak felkeresését. A szolgáltatás segítségével például meghatalmazást adhatunk telefonon keresztül arra vonatkozóan is, hogy elkészült okmányainkat ki vegye át helyettünk. Sőt, az RKTA már elektronikus azonosításra is lehetőséget ad – mutattak rá.

A szolgáltatással kapcsolatban bővebb tájékoztatásért keresse a 1818 Közigazgatási Ügyfélvonal munkatársait a 1818@1818.hu e-mail címen.