Tavaly tavasszal polgári peres eljárás volt folyamatban az egyik Balaton-parti községben lévő ingatlan közös tulajdonának megszüntetése iránt, amelynek során a bíróság az ingatlan, illetve a felperesi beruházások értékének megállapítására szakértőt rendelt ki- számolt be az esetről a 24.hu . A bíróság a végzésében előírta, hogy a szakértő a helyszíni szemléről köteles a feleket előzetesen értesíteni, a vádlott pedig, aki az ügy egyik alperese, köteles az ingatlanba történő bejutást biztosítani.

A szakértő ezt követően szemlét tűzött ki, amelyen a felperes jogi képviselője is megjelent. Az érintettek a szemlén előbb kívülről tekintették meg az ingatlant, majd amikor az építmény belsejének megtekintése következett, a vádlott a jogi képviselő előtt becsapta az ajtót. Az ügyvéd figyelmeztette az elkövetőt, hogy a szemle során őt a bírósági tárgyalással azonosan jelenléti, megismerési és észrevételezési jog illeti meg, azaz jogosult az ingatlanba belépni.

A férfi erre az épület ajtaját indulatosan kinyitotta, majd az ügyvédet ököllel mellkason ütötte és tenyérrel többször is megtaszította. A 75 éves sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett.

Büntetőjogi szempontból a bírósági vagy más hatósági eljárásban a jogi képviselő közfeladatot ellátó személynek minősül, akit a törvény a hivatalos személyhez hasonlóan kiemelt védelemben részesít.