Az interneten terjedő csábító munkalehetőségek sokakat megtéveszthetnek, pedig mögöttük akár olyan bűnözői csoportok is állhatnak, akik kábítószer-kereskedelemből, emberkereskedelemből, csalásokból, vagy más bűncselekményekből származó pénzt akarnak tisztára mosni – tájékoztatott közleményében a police.hu.

A bűnözők álláshirdetésnek álcázva olyan munkakeresőknek ajánlanak könnyű pénzkereseti lehetőséget, akik bankszámlával rendelkeznek, vagy az állás betöltéséhez nyitnak egyet. A megbízó a gyanútlan ember folyószámlájára nagyobb összeget utal, amit jutalékért cserébe tovább kell utalni egy másik, jellemzően külföldi számlára, vagy készpénzben felvenni és személyesen átadni egy közvetítőnek.

Az egyszerű pénzügyi tranzakció valójában a bűnszervezetek egész világot behálózó pénzmosási tevékenységében való közreműködés, a jóhiszemű álláskereső általa bűnözők strómanjává, ezáltal bűntársukká válik.

A bűnözők módszerei változatosak. Többnyire egy létező céghez megtévesztően hasonló e-mailcímről, profilról küldenek álláshirdetésnek látszó üzenetet e-mailen, a közösségi médián (Facebook, Instagram stb.) vagy csevegő alkalmazásokon (Viber, WhatsApp) keresztül. Általában álláskeresőket, diákokat és anyagi gondokkal küzdő embereket választanak célpontjuknak.

Óvatosságra, körültekintésre intenek, amennyiben:

  • ismeretlen személy(ek)től kap kéretlen üzeneteket,
  • képzettség és tapasztalat nélkül ajánlanak nagy fizetésért cserébe állást,
  • a felajánlott munka a jutalékért cserébe kizárólag interneten keresztül folytatott, munkavégzést (banki átutalásokat) jelent,
  • olyan hirdetést olvas, amely ügynöki munkát ajánl külföldi cégek képviseletére,
  • az álláshirdetés nyelvtani és helyesírási hibáktól hemzseg.

Mit lehet tenni?

  • A gyanús e-mailcímről kap üzenetre nem kell válaszolni, nem kell megnyitni a benne található linket.
  • Minden esetben utána kell nézni a munkalehetőséget kínáló cégnek.
  • Soha nem szabad megadni a bankszámla-adatokat ismeretlen személyeknek.

Soha nincs késő

  • Ha pénzmosás-gyanús az ügy, nem szabad pénzt utalni. Azonnal a rendőrséget kell hívni a 112-es segélyhívó számon, valamint értesíteni kell a számlavezető pénzintézetet.

Mit jelent közvetítőnek lenni az illegális pénzmozgatásában?