A Magyar Helsinki Bizottság (a teljes munkatársi csapat a képünkön) emlékeztetett: 1996 óta rendszeresen keres fel rendőrségi fogdákat. Szervezetük tagja az ombudsman által irányított kínzás elleni Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) mellett működő Civil Konzultációs Testületnek. Innen jött az ötlet, hogy az ombudsman által korábban megvizsgált fogvatartási helyeket keressenek fel, mintegy „utánkövetik”, mi történt a NMM látogatás óta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gyorskocsi Utcai Fogdáját 2016. december 8-án keresték fel. A fogda állománya készségesen segítette munkájukat a kért információk megadásával és a fogvatartottakkal való zavartalan kommunikáció biztosításával. A látogatásról készült jelentés első verziójának elkészülte után az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) munkatársaival konstruktív egyeztetést folytattak a tapasztalatokról.

Ahogyan a legtöbb hazai fogvatartási helyen, itt sem áll rendelkezésre az előírásos mozgástér, noha a zárkák legtöbbjében egyetlen személyt tartanak fogva. Nagy gondot jelentett, hogy a zárkák sötétek, az ablakokon látásgátlók voltak, pedig az ablaküvegek eleve nem áttetszőek. Sok helyen a világítással is probléma volt, több fénycső kiégett. A Helsinki Bizottság látogatása nyomán azonnal intézkedtek a kiégett fénycsövek cseréjéről.


A zárkák falai elhanyagoltak és vizesek voltak. A WC-k a zárkákon kívül találhatók. A szervezet javasolta a felújítást és WC-k kialakítását a zárkákon belül. A rendőrségtől megtudták: tervek szerint idén felújítják a zárkákat, lesz WC is, és a rekonstrukció után a mozgástér is megfelel majd az előírásoknak.

A fogda sétaudvara is súlyosan leromlott állapotú, sötét és kifejezetten nyomasztó volt. Az egyedül elhelyezett terhelteket egyenként sétáltatták, így számukra a séta idején sem adódott lehetőség, hogy másokkal találkozzanak, ami azoknál jelent különösen súlyos problémát, akik hosszabb ideig vannak rendőrségi fogdán. Javasolták, hogy érdemes lenne több embert (természetesen nem a bűntársakat) együtt sétáltatni. A rendőrség egyetértett a javaslatokkal, és megígérte, a jövőben biztosítja több fogvatartott együtt történő sétáját.

A zárkákban nincsen tévé, és olvasni sem lehet. Érdemes lenne magazinokat és könyveket biztosítani a terhelteknek – írták jelentésükben. A rendőrség megfontolja a javaslatot.

A fogvatartottak eddig – jogellenesen – nem férhettek hozzá egészségügyi adataikhoz. A Helsinki Bizottság határozott álláspontja szerint ezt mindnyájuknak biztosítani kellene, mégpedig ingyenesen. Fontos lépés, hogy a rendőrség szerint sincs „jogszabályi akadálya” annak, hogy a fogvatartott igény szerint beletekinthessen egészségügyi dokumentációjába, illetve arról saját költségére másolatot készíthessen. Az év második felében felülvizsgálják a fogdaszabályzatot, ahol lehetőség lesz a mostani jogsértő gyakorlatot az egészségügyi törvény előírásaihoz igazítani, és az ingyenes hozzáférést biztosítani.


A szervezet azt is javasolja, hogy a fogdába történő befogadást követően a terheltnek lehetősége legyen egy-egy ingyenes telefonbeszélgetést folytatni hozzátartozójával és ügyvédjével, mivel jelenleg akinek nincs pénze vagy telefonkártyája, az ettől el van zárva. A rendőrség hangsúlyozta, hogy a jogszabályok alapján a hozzátartozót, illetve más személyt a fogvatartásról csupán értesíteni kell.

A Helsinki Bizottság tizennégy javaslatából héttel teljes mértékben egyetértett a rendőrség, és intézkedett a változtatás érdekében, két javaslatot pedig részben elfogadott – írták.

A teljes fogdajelentés – benne az ORFK megjegyzéseivel – ide kattintva olvasható.

(Fotok: MHB, 444.hu, 24.hu)