Dr. Kollár Rózsa (képünkön) írása a facebookos bejegyzések és hozzászólások szerint sokakat megrendített. Ráadásul az időjárás előrejelzések újabb, Magyarországon szokatlan hideghullám érkezéséről tudósítottak.
Mint dr. Oroszlán Zsuzsa ügyvédnőtől (képünkön) megtudtuk: így jött az ötlet, hogy amennyiben a Budapesti Ügyvédi Kamara ennek teret adna, akkor január 30-án, hétfőn, bárki hozhat takarót, meleg ruhát és esetleg energiadús élelmiszert, lekvárokat,majd néhány autós ügyvéd kolléga pedig elfuvarozza azokat a facebookos Kollégák csoport által időközben megszavazott Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai fűtött utcájába. Sokakban volt meg már eddig is a segítőkészség, de így, szervezett formában - a szándék szerint - könnyebb lehet, ha nem külön-külön kell egy-egy takaróval, pulóverrel, vagy más – adott esetben életetmentő – holmival nekiindulni rászoruló embertársainkhoz.

A tapasztalatok szerint az ötlet bevált. Mint szerkesztőségünk az akciót dr. Gáll Bernadettel, dr. Ésik Sándor Lászlóval és dr. Zakar Dórával együtt szerveztő dr. Oroszlán Zuzsa ügyvédnőtől megtudta: "Abszolút értelemben is sok holmi gyűlt össze. Ahhoz képest pedig különösen, hogy egy dolgos hétköznap délelőtt, mindössze egy órát tudtunk várni: a gyorsaság ugyanis azért volt lényeges, hogy a meleg holmik még a hatalmas mínuszok megérkezése előtt célba érjenek.

Az ügyvédnő elmondta, hogy "szívmelengető volt látni, hányan jöttek a szokatlan, délelőtti, nyilván tárgyalásokkal telezsúfolt órán is dzsekikkel, pulóverekkel, meleg sálakkal és zoknikkal, plédekkel. Voltak kollégáink, akik teljes csomagtartónyi adománnyal érkeztek, és vitték is azokat, a többivel kiegészítve, tovább." A legkedvesebb mozzanat az volt a beszámoló szerint, hogy "egyik pályatársunk a kislányát is elhozta, aki maga 'kézbesítette' a hétvégén vásárolt, vadonatúj, gyönyörű takarókat.

Az emberbaráti segítség megnyilvánulása másra is jó volt, nem csak a dolog primér célját tekintve. Ismét nyilvánvaló lett - miként az ügyvédnő értékelte az akció tanulságait szerkesztőségünknek -, hogy ha talán sajnos nem is eleget, de mégis lehet segíteni a bajbajutottakon, megszólíthatók az emberk, akár egy olyan fórumon is, mint a Kollégák zárt ügyvédi facebookos csoportja, ráadásul hosszas előkészület és szervezés nélkül is. Hiszen ilyen esetben is, mint a kemény időjárás, a segítség akkor igazán hasznos, ha minél gyorsabban jön. De kiderült az is, ki is "rejtőzik" egy-egy, eddig csak az Internetről ismert kép mögött. "Határozottan jó érzés volt együttműködni valami jó érdekében, nem csupán virtuális közösségként" - mondta el az ügyvédnő. Hangsúlyosan hozzátette mindehhez azt is, hogy mindenki jóérzéssel vette tudomásul, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara azonnal befogadta a kezdeményezést a csomaggyűjtésre.

A gyors és hatékony közös segítségnyújtás erősítette a kollegiális összetartozás élményét is. "Jó volt hétfőn ügyvédnek lenni!” - mondta végül dr. Oroszlán Zsuzsa budapesti ügyvédnő.

Talán illendő azt is megjegyeznünk: a szeretetszolgálatban nagy elismertségre szert tett, vallási hátterű (Magyar Evangélimi Testvérközösség) Oltalom Karitatív Egyesület alapgondolata biblikus gyökerű: ”Bizony mondom néktek, amennyiben megcselekedtétek eggyel az én legkisebb atyámfiai közül, én velem cselekedtétek meg.” (Máté evangéliuma 25:40)

(Címképünk: illusztráció, foto ShoeShine)