Miért van szükség uniós szintű szabályokra a kiberbiztonság területén?

Nagyon fontos a kiberbiztonság európai szintű garanciája, hiszen a tagállamok és cégek informatikai infrastruktúrái összekapcsolódnak egymással, akár függnek is egymástól. Komoly problémáink adódhatnak, ha nem állítunk fel uniós szabályokat a kibertámadások kivédéséért.

Az új irányelv az infrastruktúra digitális részét érinti és csak bizonyos ágazatokra vonatkozna, mint például az energiaipar és a közlekedés, amelyek az EU gazdaságának egyfajta motorjai.

Mi az új szabályozás célja?

Nagyon fontos, hogy a tagállamok a megadott területeken és megfelelőképpen alkalmazzák a szabályokat. Az irányelv bizonyos kritikus ágazatokban működő vállalatokat érint csak, amelyeknek fel kell, hogy vértezzék magukat a megfelelő eszközökkel a kibertámadások kivédésére.

Mely cégekre vonatkoznak még az irányelvben foglalt biztonsági előírások a kritikus területeken működő vállalatokon kívül?

Az online piacok, a keresőprogramokat üzemeltető cégek és a felhőalapú alkalmazásokkal dolgozó vállalatok is az irányelv hatálya alá tartoznak, hiszen közvetetten érintettek lehetnek egy esetleges kibertámadásban.

Ezeknek a cégeknek van stratégiájuk a kibertámadások kivédésére, csak azt kérjük tőlük, hogy ha ilyet észlelnek, azt jelentsék a nemzeti hatóságoknak. Természetesen nem kell minden egyes esetről beszámolni, csak a komoly fenyegetésekről, így ez nem ró túl nagy terhet rájuk.

Milyen előnyökkel jár az új szabályozás a felhasználók számára?

Egyre inkább digitalizált lesz minden, beleértve az állampolgárok nagy része által gyakran használt szolgáltatásokat is, mint például az energia, a közlekedés, vagy éppen a pénzügyek. Mindezen területeken a felhasználók megbíznak az adott informatikai infrastruktúra biztonságos használatában, amelyet ugyan nem ellenőriznek és nem látnak minden nap, de elengedhetetlen feltétele annak, hogy igénybevegyék ezeket a szolgáltatásokat. Ha ezt az informatikai infrastruktúrát biztonságosabbá tesszük, az közvetlen előnyt jelent az állampolgárok számára.