A Verseny védnökei: Dr. Menyhárd Attila az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja és Dr. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke

A versenybizottság elnöke: dr. Siegler Konrád ügyvéd

A versenybizottság titkárai: Wolf Szandra és dr. Koller Csenge

A Verseny szakmai támogatói: Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges, Jalsovszky Ügyvédi Iroda, Wolters Kluwer Kft.

Jelentkezési és részvételi feltételek: a Versenyre joghallgatók jelentkezhetnek Magyarország bármelyik egyetemének jogi karáról.

A Versenyre 2016. október 27-ig lehetett jelentkezni. A beugró feladat az Alapítvány honlapján (www.drnagylaszloalapitvany.hu) található.

A jelentkezők közül az Alapítvány kuratóriuma által felkért versenybizottság választja ki azt a maximum 16 hallgatót, aki a Versenyen részt vehet. A jelentkezők 2016. november 3-ig az Alapítvány honlapján keresztül értesülhettek a versenybizottság döntéséről.

A verseny szóbeli szakaszába bejutott 16 versenyző a Wolters Kluwer Kft. jóvoltából 2016. november 4-től egy hónapon keresztül – így a Verseny időtartalmára is – ingyenes hozzáférést kap a Jogtár online platformján (http://uj.jogtar.hu/) található széleskörű jogi adatbázis tartalomhoz (magyar és európai uniós joganyagok, döntvények, kommentárok és nagykommentárok, jogi szakkönyvek).

A Verseny időpontja és helyszíne

A Verseny 2016. november 9-én és 10-én a Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges székhelyén (1054 Budapest, Szabadság tér 7, Bank Center, Gránit Torony, 8. emelet) kerül lebonyolításra azzal, hogy a döntőre és az azt megelőző „bronzmeccsre” – várhatóan nagyobb közönség előtt – a Bank Center földszintjén található konferenciateremben kerül majd sor. További részleteket az Alapítvány honlapja (www.drnagylaszloalapitvany.hu) fog tartalmazni.

A Verseny lebonyolítása

A Verseny több körös kieséses rendszerben kerül lebonyolításra. A versenyzőkből a versenybizottság sorsolással párokat alakít ki és meghatározza a versenyzőpárok versenyzési sorrendjét. Az is sorsolással kerül meghatározásra, hogy melyik versenyző foglalja el az A és melyik a B érvelési pozíciót. Az egymással párban megküzdő versenyzők közül a versenybizottság által kijelölt zsűri dönti el a továbbjutó személyét. A döntés során a zsűri elsősorban az érvelés minőségét (megalapozottság, transzparencia, logikus felépítés, kreativitás, szellemesség), továbbá a jogi megoldás helyességét és teljességét értékeli.

A Verseny gördülékeny lebonyolítása érdekében párhuzamosan több zsűri is tevékenykedhet, az elődöntőkben és a döntőben azonban egyetlen zsűri fog közreműködni.

A továbbjutók között a fenti szabályok szerint ismét sorsolás lesz és így tovább egészen a döntőig. A nyolcad- és negyeddöntők 2016. november 9-én 9 órától, míg az elődöntők és a döntő 2016. november 10-én 15 órától kerülnek lebonyolításra.

A sorsolást követően a versenyzők 60 percet kapnak a felkészülésre, amely alatt végig a Verseny helyszínén kell tartózkodniuk. A felkészülés alatt telefonálhatnak, internetezhetnek, jogszabályokat, egyéb forrásokat használhatnak, de egymással nem kommunikálhatnak. Ezután az első versenyzőpár A tagja kap 5 percet az érvei előadására, majd a B tag kap 5 percet erre. Ezt követően a versenyzők további 3-3 percet kapnak az érveik újabb ütköztetésére, és a végén az A versenyző kap még 1 percet a reagálásra. Ezen menetrend szerint versenyez le az összes még versenyben lévő páros egészen a döntőig.

Az egyes fordulók (tehát a nyolcaddöntők, a negyeddöntők, az elődöntők és a bronzmeccs/döntő) lebonyolítása után a zsűri értékeli a versenyzők teljesítményét és kihirdeti a döntését arra vonatkozóan, hogy az egyes versenyzőpárokból melyik versenyző jut tovább, illetve melyikük teljesítményét tartotta meggyőzőbbnek. A következő fordulóba nem jutott versenyzők hallgatóságként részt vehetnek a Verseny összes további fordulójában és szeretettel várjuk őket a döntőt követően megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadó rendezvényre is.

A Verseny nyelve a magyar, azonban az angol nyelvtudás egyes feladatok megoldásához előnyt jelenthet. A Versenyen való részvétel díjmentes.

A feladatok jellege

A Verseny során megoldandó feladatok a való életből vett magánjogi jellegű vitás helyzeteket modelleznek. Lehetnek közöttük peres és szerződéses tárgyalási, továbbá jogszabály értelmezési feladatok egyaránt. Azonban a feladatok által megjelenített élethelyzetek mindenképpen többféle jogi álláspontot és értelmezési lehetőséget tesznek lehetővé és ezeket kell a versenyzőknek megvédeniük, illetve ütköztetniük. A Verseny során a polgári jogi és társasági jogi tanulmányok előnyt jelenthetnek.

Zsűri

A zsűri tagjait a versenybizottság kéri fel elismert szakemberek közül. A zsűri tagjairól az Alapítvány honlapja (www.drnagylaszloalapitvany.hu) a Versenyt megelőzően ad tájékoztatást.

Díjazás

A Verseny győztese lehetőséget kap arra, hogy a Weil Gotshal & Manges LLP londoni irodájában kéthetes szakmai gyakorlaton vegyen részt, melynek során az iroda állja utazásának és londoni szállásának költségeit. A Verseny első három helyezettje továbbá pénzjutalomban részesül, melynek összege az első helyezett esetében bruttó 150 000 forint, a második helyezett esetében bruttó 100 000 forint, a harmadik helyezett esetében pedig bruttó 75 000 forint.

A Verseny győztese továbbá elnyeri a Dr. Nagy László Díjat, amit az Alapítvány kuratóriuma ajánlott fel.

Díjátadó rendezvény

A Verseny ünnepélyes díjátadójára közvetlenül a döntő után, tehát 2016. november 10-én kb. 19 órától kerül sor a Bank Center (1054 Budapest, Szabadság tér 7.) földszintjén található konferenciateremben.

A Dr. Nagy László Alapítványról

Az alapítványt dr. Nagy László István emlékére két közeli barátja, Köbli Gyula és dr. Árendás Gergely, valamint legrégebbi kollégája, mentora, dr. Siegler Konrád hozta létre nem sokkal dr. Nagy László halála után, 2013-ban. Az Alapítvány kuratóriumának elnöke dr. Nagy László özvegye és dr. Gál Enikő.

Dr. Nagy László széles látókörű, sokoldalú, rendkívüli tehetségű ügyvéd, emellett egyenes jellemű, bátor ember, és kiváló családapa volt. Fájdalmasan fiatalon, súlyos betegségben hunyt el 39 éves korában.

Az alapítvány szeretné támogatni a tehetséges fiatal jogászokat, amit a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny évente történő megrendezésével és a kapcsolódó díjazás biztosításával kíván elérni. Ezen célkitűzések megvalósítása érdekében örömmel fogadják a felajánlásokat az Alapítvány honlapján feltüntetett bankszámlára.

(Foto: illusztráció)