Jogerős bírósági ítélet alapján megállapított fizetési kötelezettség esetén az alperes/adós az ítéletben megjelölt határidőn belül köteles teljesíteni – fejtette ki dr. Czinege Kinga, a D.A.S. JogSzerviz szakértője az Origónak.

A szűknek tűnő határidő okán részletfizetési kedvezmény kérhető a bíróságtól, valamint egyezséget lehet kötni a felperessel/hitelezővel a teljesítés részleteivel kapcsolatban.

Ezek hiányában azonban a kötelezett nem jogosult egyoldalúan részletfizetési kedvezményt biztosítani magának. Ilyen esetben jogszerű a vele szemben indított végrehajtási eljárás.

Részletfizetési kedvezmény biztosítása vagy egyezség megkötése hiányában a felperes/hitelező jogosult követelni a részére megítélt összeget a határidő leteltét követően.

Ilyen esetben az alperes/adós nem dönthet egyoldalúan egy számára kedvező részletfizetési ütemezésről és általa megállapított összeg havi szintű fizetéséről, még ha ezzel a fizetési hajlandóságát is kívánja alátámasztani a másik fél részére.

Jogerős bírósági ítélet alapján megállapított összeg meg nem fizetése esetén a felperes végrehajtási eljárást kezdeményezhet a bíróság előtt, mely kérelem alapján a bíróság végrehajtható okirattal elrendeli a végrehajtást és átadja az ügyet egy végrehajtó részére.

A végrehajtási eljárás megindulásával kezdődően valamennyi eljárási cselekmény foganatosításával folyamatosan generálódnak a végrehajtási költségek, melyek nagymértékben megemelik a tartozás végösszegét, melyet maradéktalanul az adósnak kell megfizetnie.

E körben szükséges kitérni a megemelkedett végösszeg mellett a végrehajtási eljárás során alkalmazható munkabérből történő letiltásra, valamint ingó és ingatlan végrehajtásra, melyek okán is megfontolandó a végrehajtási eljárás elkerülése.

Az adósnak a peres eljárás során és azt követően is lehetősége van a fizetési egyezség kezdeményezésére a hitelezőnél, mely egyezség létrejöttével és annak maradéktalan betartásával elkerülhető egy negatív következményekkel járó végrehajtási eljárás – mutatott rá végezetül a szakértő.