Dr. Pál Lajos a Pál és Kozma Ügyvédi Iroda partnere, 1984-ben végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd tudományos továbbképzési ösztöndíjas volt az egyetem Munkajogi tanszékén. 1985-90 között az Igazságügyi Minisztérium Törvényelőkészítő főosztályának munkatársa, majd 1990-től az Alkotmánybíróság tudományos munkatársa volt. Különböző beosztásokban dolgozott a Munkaügyi Minisztériumban, a Szociális és Családügyi Minisztériumban, a Gazdasági Minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban. 1993-98 között, illetve 2002-től ügyvédként tevékenykedik. 2011-2012 során tagként részt vett az új munka törvénykönyve kodifikációját előkészítő szakmai bizottságban.

Rendszeresen oktat, illetve tart előadásokat konferenciákon, különböző oktatási intézményekben Magyarországon és német nyelvterületen. Számos munkajogi szakcikk, szakkönyv, kommentár szerzője, szerzőtársa. Alapítója és főszerkesztője volt a Munkaügyi értesítő című szakfolyóiratnak, valamint tagja a Pécsi Munkajogi Közlemények szerkesztő bizottságának.

A Vladár Gábor-díjat Trócsányi László igazságügyi miniszter alapította 2015-ben. Az elismerés a kodifikátorként szakmailag kimagasló teljesítményt nyújtó, igazságügyi miniszterként pedig a magyar történelem legviharosabb óráiban is helytálló Vladár Gábor nevét viseli. A díj az igazságügyi területen végzett kiemelkedő kodifikációs tevékenység elismeréseként adományozható évente egy fő részére.

A díjat Vladár Gábor október 14-i születésnapjához kapcsolódóan adták át.