Dr. Sárközy Tamás egyetemi tanár, a Magyar Jogászegylet elnöke arról szólt, hogy a világban végbemenő változások a rend újfajta jogának kialakítását teszik szükségessé, amely egyben újfajta jogrendet is jelent. "A rendet a jogállam keretei között kell biztosítani, de a jogállamot már nem lehet a hagyományos módon értelmezni" - mondta. Hozzátette: a jogalkotásnak és a jogalkalmazásnak gyorsabbnak, az élethez igazodóan komplexebbnek kell lennie. Emellett fel kell hagyni a túlszabályozással, és fel kell oldani a nemzetközi és a nemzeti jog közötti ellentéteket. A professzor ennek szükségességét a technikai fejlődés és a tömegesedés következményeivel, a társadalmak közötti, valamint a társadalmon belüli szakadékok növekedésével, a világpolitikai, gazdasági átalakulásokkal, a népvándorlással, továbbá - egyebek mellett - az általános erkölcsi romlással indokolta.
Dr. Fülöp Sándor ügyvéd, az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület elnöke, a jövő nemzedékek volt országgyűlési biztosa arról szólt, hogy az emberiség a XXI. században a szennyezés, a globális felmelegedés, vagy a társadalom elöregedése miatt komoly problémákkal néz szembe. A lehetséges társadalmi, gazdasági következményeket előre látó, a jövőjüket tudatosan építő, jobb túlélési stratégiákat készítő nemzetek nagyobb eséllyel menthetik át kultúrájukat - közölte. Úgy vélte, Magyarország fenntartható fejlődési stratégiája és vidékfejlesztési stratégiája nemzetközi szinten is elismert és széles körű érdeklődésre tart számot, emellett a felzárkózási és a klímastratégia, továbbá az Alaptörvény is bizonyítja, hogy a magyar döntéshozók kiemelten foglalkoznak e kérdésekkel.


Dr. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (PTE-ÁJK) dékánhelyettese, a Nemzeti Választási Bizottság tagja a magyarországi közigazgatást a veszélyek és a biztonság szempontjából értékelve hangsúlyozta: az elhárítandó veszélyek minősége megváltozott a 21. században. Jól kimutathatóak azok a veszélyforrások, amelyeket mi magunk, emberek okozunk, ezek közé nemcsak a lég- vagy a zajszennyezés, hanem az emberi butaság, a csalárdság, galádság is sorolható - jegyezte meg. Hozzátette: a közigazgatásnak van keresnivalója az ilyen veszélyekkel szembeni küzdelemben, "csak sajnos a magyar közigazgatásnak nem ez az erőssége, hanem a nyilvántartások vezetése, bizonyítványok, igazolványok, plasztikkártyák kiadása". Dr. Fábián Adrián szerint a vörösiszap-per, a másfél évesen éhen halt gyöngyösi kislány tragédiája, a Questor-ügy felveti a hatóságok felelősségét is, mindez pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a veszély megelőzése és elhárítás dolgában még van hova fejlődni. Nyakunkon vannak új veszélyforrások: a terrorizmus, a környezeti ártalmak, a lakosság számának csökkenése, amelyekre valamilyen módon választ kell adni - fogalmazott. Hangoztatta, a veszélyek előrejelzése, elhárítása érdekében nagy szükség van a közigazgatásra, fontos lépés lenne, ha tudna alkalmazkodni, "fel tudná venni a ritmust". Ennek van személyi összetevője, jogszabályi és infrastrukturális feltétele is, azaz felszerelés, autó és üzemanyag, ami pénzkérdés. Ha mindez összeáll, a közigazgatás fel tud nőni a feladathoz - vélekedett dr. Fábián Adrián.


Dr. Fenyvesi Csaba, a PTE-ÁJK docense a jogászok-jogtanárok, jogtudósok, jogalkotók, jogalkalmazók rendjéről szóló előadásában azt mondta, a világban három nagy professzió van: a pap, az orvos és a jogász, "mind a három élet-halál ura". A jogász professziónak a tudás az alapja, a szeretet adja a dinamikáját, a humor a savát-borsát, a rend pedig biztosítja, hogy a polgár elégedettnek érezze magát, harmonikus legyen az együttműködés tanár és diák, ügyintéző és ügyfél között - fogalmazott az oktató.
Dr. Kecskés László egyetemi tanár, a PTE-ÁJK dékánja az idén alapításának 650. évfordulóját ünneplő, 1367-ben két jogi karral is induló egyetem történetének főbb állomásaival, érdekességeivel ismertette meg a hallgatóságot, megemlítve az intézmény több kiváló, Somogyhoz köthető tanárát is.


A Jogi beszélgetések elnevezésű rendezvényt több mint két évtizede, a tavaszi fesztivál egyik programjaként hívta életre az önkormányzat és a hivatásrendek Kaposváron is működő szervezetei, hogy a jogot értők és kedvelők a szakma jeles képviselőinek köszönhetően bővíthessék ismereteiket. (Forrás: MTI)

Fotók: PanPress